1885.04.19 RMH til Wolfhagen.

Emil Keller, 1835-1896. Foto: DKB.
Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette er et håndskrevet brev fra Rigsarkivets samlinger med Wolfhagens korrespondance. Nu, hvor vore seneste års forskning har åbnet dette righoldige arkiv for selskabet, fremtræder et billede af en forstander Malling-Hansen som var nødt til at bruge meget tid og mange kræfter på individuelle sager; det gjaldt initialt udformningen og forbedringen af indberetningsskemaerne til alle landets sognepræster; modtagelsen, analysen og bearbejdelsen af disse udfyldte skemaer når de kom til det kongelige Døvstummeinstitut i København; arbejdet i tre-partskommissionen – Malling-Hansen i diskussion med Emil Keller og direktør Wolfhagen – hvor de fremtidige elever fordeltes efter deres evner og behov til instituttet i København, respektive til Fredericia eller til Keller-institutterne. Plus al den tid som Malling-Hansen brugte til at følge op på individuelle sager. Malling-Hansen var selvfølgelig dybt engageret i alle disse opgaver. Dette korte brev er et eksempel herpå.

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN
den 19de April 1885

 

            Imellem de i medfølgende Oversigt over døvstumme Børn, der  -  uagtet indkaldte til Oplærelse  -  dog ikke have givet Møde, fandtes følgende 3 Børn, om hvilke jeg endnu ikke har faaet samlet de fornødne Oplysninger, nemlig:

 

            Mathilde Marie Jensen, Lendum Sogn, Hjørring Amt

 

            Knud Peter Andersen, Ingstrup S., Hjørring A.

 

            Niels Frederiksen, Ejdrup S., Aalborg A.

 

Jeg tillader mig at indmelde, at jeg forhaabentlig snart vil være istand til at udtale mig nærmere angaaende disse Børn.  –

 

                        Allerærbødigst
                        R. Malling-Hansen.

 

 

 

Højvelbaarne
Hr: kammerherre Wolfhagen, Storkors af Db og Dbm p.p.
Directeur for de Kgl. Døvstumme-Instituter.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.