Historien om de tre stjålne skrivekugler.
Research og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.
Illustrasjoner og kommentarer ved Sverre Avnskog.
Rasmus Malling-Hansens skrivekugler er sandsynligvis de mest pekuniært værdifulde skrivemaskiner i verden, og det blev på dramatisk vis bekræftet ved et indbrud på Teknisk Museum i Helsingør. Natten til den 23. december 1991 brød tyvene ind i museet og stjal kun tre genstande – nemlig tre af skrivekuglerne! Vedhæftede notits i Jyllandposten 18 februar 1992 betegnede tyvene som professionelle.
En mere udførlig artikel publiceredes i Helsingør Dagblad den 4. januar 1992, og her bragte avisen gode fotografier af de tre stjålne modeller.
Museets forsikringsselskab, Baltica, udsatte en dusør på 50.000 kroner for oplysninger, som kunne tilvejebringe de tre skrivekugler. Daværende direktør, Jens Breinegaard udtalte, at han ikke anså at skrivekuglerne kunne sælges legalt på grund af deres høje værdi. Breinegaard mente at der måtte stå en privat samler bag forbrydelsen.
Historien fik en uventet opløsning: Skrivekuglerne blev efterlyst i hele verden via Interpol og via det internationelle museums-netværk, og sandsynligvis følte tyvene – eller de som bestilte tyveriet – at jorden brændte under dem; de placerede to af skrivekuglerne i en bagageboks på Hovedbanegården i København, fortæller en artikel i Jyllandsposten den 25 april 1993. Maskinerne blev ikke afhentede og endte efterhånden på DSBs hittegodskontor. Derfra sendte DSB skrivekuglerne til Københavns Auktioner, som solgte dem ved en auktion den 19 marts 1993 for sølle 1.100 respektive 1.400 kroner!!
Den heldige køber af de to skrivekugler forsøgte derefter at sælge dem til en antikvitetshandler i København, som imidlertid kontaktede politiet.
I mellemtiden havde Teknisk Museum fået udbetalt en forsikringssum på 660.000 kroner fra Baltica.
Jeg har ikke fundet yderligere artikler om sagen, men alting tyder på, at i det mindste to af skrivekuglerne kom tilbage til Teknisk Museum.
SA: Alle de tre avbildede skrivekuglene i Helsingør Dagblad finnes i dag i museet. I forbindelse med etableringen av Malling-Hansen Selskabet i 2006 besøkte vi Teknisk Museum og fotograferte alle skrivekuglene deres. Da så vi med egne øyne alle de tre skrivekuglene.