Tuberkuloselæge Strandsgaards omtale af Malling-Hansens forskning.

Niels Julius Strandgaard, 1867-1953. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Niels Julius Strandgaard, 1867-1953, var en dansk læge som specialiserede sig i forskning om og behandling af tuberkulose. Han var chefslæge ved Boserup Sanatorium fra 1901 til 1936. I 1914 publicerede han i ”Ugeskrift for Læger” en artikel med titlen: ”Vægtsvingninger hos Brystsyge under Sanatoriebehandlingen”. Strandgaard var, indenfor sin medicinske specialitet, kendt og højt estimeret langt udenfor Danmarks grænser, og derfor bragte det engelske medicinske tidsskrift ”The Lancet” allerede i juni 1914 en engelsk sammenfatning af hans artikel.
Denne engelske sammenfatning har vi længe haft på vor hjemmeside. Nu kan vi bringe relevante dele af den danske originalartikel.

 

Boserup Sanatorium blev opført af Københavns Kommune i 1901 til brug for behandling af tuberkulose, som dengang var en meget alvorlig og udbredt sygdom. Der var plads til 100 kvinder i den ene bygning og 100 mænd i den anden. I 1940 blev tuberkulosebehandlingen flyttet til et større sanatorium i Avnstrup.

 

Strandgaards artikel er af stor dokumentarisk værdi for os, fordi han meget tydeligt sætter Malling-Hansens forskning ind i en fortsat fysiologisk forskningstradition i perioden fra 1900 til 1914. Strandgaards artikel nævner Malling-Hansen som udgangspunktet for hans eget og alle andre nævnte forskeres arbejder. Derigennem får vi en delvis genoprettelse af Rasmus Malling-Hansens forskermeriter – en forskning som i hans egen samtid ikke fik den fulde videnskabelige opmærksomhed og anderkendelse blandt flertallet af danske fysiologer og medicinere.

 

Læg særlig mærke til, at Strandgaard i sin mangeårige forskning ved tuberkulosesanatoriet fandt samme periodiske svingninger som Malling-Hansen!

 

Endvidere minder Strandgaard i sin artikel om, at flere andre forskere – Schmid-Monnard, Camerer og Hartmann for eks – i deres respektive forskning fandt samme periodiske svingninger.

 

Derefter nævner han, at den danske nobelpristager i medicin og fysiologi 1903, Finsen, fandt identiske periodiske svingninger i blodets hæmoglobinmængde! Og at Finsen havde noteret, at der forekom lignende periodiske fænomener i åndedrætsfunktionen.

 

Den højt anderkendte psykolog Lehmann fandt samme periodicitet i pulsfrekvenserne.  I denne sammenhæng er det vigtigt at bemærke, at Malling-Hansen i 1888-1889 gennemførte langvarige og minutiøse studier i pulsfrekvensen på egen krop og hos en udvalgt gruppe af elever.

 

Afslutningsvis er også Vieths og Fabers forskning om periodiciteten i fedtindeholdet i komælk en del af denne forskningstradition.

 

Sammenfatningsvis er det Strandgaards store fortjeneste, at han knytter Malling-Hansens forskningsresultater sammen med mange andre forskere – fra forskellige fysiologiske forskningsgrene – og tydeligt viser, at Malling-Hansen var grundstenen (i 1880erne) og at den fysiologiske forskningstradition angående sæsonmæssig periodicitet fortsatte meget aktivt i tiden efter Malling-Hansens død og var i allerhøjeste grad levende ihvertfald frem til 1914.
Vi kan så tilføje, at den svenske hjertelæge Gustav Nylin (1892-1961) fortsatte direkte i Malling-Hansens fodspor og med stor fremgang fremlagde sin doktorsafhandling i Stockholm 1929: ”Periodical Variations in Growth, Standard Metabolism and oxygen Capacity of the Blood in Children”. Se vor sammenfatning af denne afhandling!


Gustav Nylin, 1892-1961, fortsatte direkte i Malling-Hansens fodspor.
Harald Nicolai Faber, 1856-1943, dansk landbrugskomsulent med mange års tjeneste i England.
Jens Peter Johannes Lindhard, 1870-1947, dansk læge og fysiolog
Johann Friedrich Wilhelm Camerer, 1842-1910, tysk læge og pediatriker.
Alfred Georg Ludvig Lehmann, 1858-1921, dansk psykolog. Foto: DKB.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander, prest oppfinner og forsker, på et foto fra 1883.
Boserup Sanatorium. Foto fra internett.

Udvalgte dele af Strandgaards artikel[1]:

 

     Opmærksomheden ledes ved disse Forhold hen paa Malling-Hansen’s[2] kendte Paavisning af aarlige Perioder i Børns Vækst med en Maksimumsperiode fra August til midt i December, en Mellemperiode fra December til Udgangen af April og en Minimumsperiode fra April til Slutningen af Juli. I disse 3 Perioder viste 72 Drenge i Alderen 9-15 Aar en samlet daglig Vægtforøgelse paa henholdsvis 1,47-0,49 og minus 0,64 kg. For de enkelte Maaneder viser disse Vejninger samme Svingninger som Sanatoriernes, med Undtagelse af Juni og Juli, hvor Malling-Hansen fandt Vægttab. Dette forklares dog vist deraf, at det drejer sig om Børn i Opvækst, og at M-H. hos de samme Børn netop i de 2 Maaneder med stærkt Vægttab fandt, at Drengenes Højdevækst til Gengæld havde sit Maksimum. Rigtigheden af disse Forhold er senere bekræftet af andre, bl.a. af Schmied-Monnard[3], Camerer[4] og A.Hartmann[5] (l.c.). Malling-Hansen sætter disse Svingninger i Børns Vækstforhold i Forbindelse med  V a r i a t i o n e r  i  S o l v a r m e n   o g  e n  f r a  S o l e n  u d g a a e n d e  “V æ k s t – e n e r g i”, der bevirker samstemmende Svingninger i alt Væksliv hele Jorden over.

 

     I denne Sammenhæng har det Interesse, at Finsen[6] mener at have paavist aarlige periodiske Svingninger i  B l o d e t s 
H æ m o g l o b i n m æ n g d e  med Maksimum i Juli-September og Minium om Vinteren. Han gør Opmærksom paa, at der findes lignende periodiske aarlige Svingninger i  R e s p i r a - t i o n s f æ n o m e n e r n e. Disse er senere nøjere undersøgt af andre, senest af J.Lindhard[7], der fandt, at Alveolærventilationen, Eksspirationsvolumen og Ventilationskvoten stiger i Sommer- og Efteraarsmaanederne og falder Vinter og Foraar, medens Respirationsfrekvensen forholder sig omvendt, og han mener, at denne aarlige Periodicitet skyldes Variationer i Sollysets Intensitet. Finsen tror at se en Forbindelse mellem de aarlige Variationer i Hæmoglobin, Respiration og Børnenes Vækst paa den ene Side og de nordeuropæiske Landes  D ø d e l i g h e d s k u r v e  paa den anden Side; den har Maksimum i Februar-April, Minimum i Juli-Oktober. Han sætter Periodiciteten i Forbindelse med Solstraalernes vexlende Styrke de forskellige Aarstider.

 

     I denne Forbindelse skal mindes om, at Alfr. Lehmann[8] har fundet, at  P u l s h ø j d e n  er større om Sommeren end om Vinteren, og at ogsaa  M u s k e l k r a f t e n  viser tilsvarende Forandringer, afhængige af Lufttryk, Temperatur og Lysstyrke.

 

     Der er muligvis en Sammenhæng mellem alle disse Forhold og den, af Vieth[9] og H.Faber[10] paaviste Kendsgærning, at Komælkens Fedtindhold stiger jævnt i Sommerens Løb og naar Maksimum i Oktober-November (3,9 – 4,5%), hvorefter den atter daler i Vinterens Løb og holder sig lav gennem Foraaret (3,3 – 3,8%).

 

     Disse forskellige Kendsgærninger taler for, at det ikke alene er Luftens Fugtighed og Varmegrad, der influerer paa Vægten, men at ogsaa  V a r i a t i o n e r  i  S o l l y s e t s  I n t e n s i t e t  spiller en fremtrædende Rolle blandt de Aarsager, der betinger Formen af den Kurve, der viser Ugetilvækstens  Forskelligheder i de respektive Maaneder. Lunde[11] (l.c.) mener ogsaa, at Foraarsmaksimum i Vægtforøgelsen maa sættes i Aarsagssammenhæng med paagældende Bjærgegns Lysmaksimum om Foraaret. Maanedsvægtkurven ser paa hosstaaende Figur næsten ud som  en Eftervirkning, et Resultat af de 3 Kurver for Solskin (Boserup 1905-19119, Temperatur og Nedbør (Kbhvn. Normal for 40 Aar), hvis Maksima følger efter hinanden med 1 Maaneds Mellemrum.

 


[1] Fodnoter indsat af mig er i kursiv.

[2] Perioder i Børns Vækst og i Solens Varme. Kbhvn. 1886.

[3] Carl Alexander Schmid-Monnard, 1858-1903, tysk læge og pionér indenfor børns nutrition.

[4] Johann Friedrich Wilhelm Camerer, 1842-1910, tysk læge og pediatriker.

[5] Jahrb. f. Kinderheilk. Bd.36 og 40. JMC: Formodentlig Adele Caroline Augusta Hartmann, 1881-1937, tysk læge og den første tyske kvindelige Dr.med.

[6] Hosp.Tid. 1894. Nr. 49-50. JMC: Niels Ryberg Finsen, 1860-1904, dansk læge, nobelpris i medicin og fysiologi 1903.

[7] The seasonal Periodicity in Respiration, Skand. Arch. f. Physiologie. 26 Bd. 1912. JMC: Jens Peter Johannes Lindhard, 1870-1947, dansk læge og fysiolog, som blandt andet forskede i hjertets minutvolumen. Også en pionéer indenfor etablering af gymnastik som skolefag.

[8] Vejret og vort Arbejde. København 1907. JMC: Alfred Georg Ludvig Lehmann, 1858-1921, dansk psykolog.

[9] Vieth er antagelig en engelsk kemiker som arbejdede ved The Aylesbury Dairy Co. Lim. i London og som havde kontakt med Harald Nicolai Faber omkring forskningen om fedtindeholdet i køers mælk.

[10] Om Variationer i Mælkens Sammensætning. Tidsskr. for Landøkonomi, Bd. 6. 1887, S. 409. JMC: Harald Nicolai Faber, 1856-1943, dansk landbrugskomsulent med mange års tjeneste i England.

[11] Jeg har ikke fundet biografiske data om N. Lunde, men jeg formoder at han var en norsk læge.


Det originale dokumentet. Avfotografering, Jørgen Malling Christensen.