1925.01.06 fra Engelke Wiberg til Johan Alfred Heiberg.

Engelke Wiberg, f. Malling-Hansen, 1868-1949. Foto: Privat (utsnitt).

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Brevet fra Engelke var et hurtigt svar på hendes onkel Johan Heibergs brev af samme dato, som kan læses her. Man mærker, at Engelke var meget grundig i sin forskning om faderens skrivekugle og ville være sikker på, at alle detaljer var korrekte. Engelke og Johanne havde jo i længere tid været indvolverede i en privat og offentlig debat med professor Hannover[1] – se udførlig dokumentation under fanebladet ”The Controversy of 1924/25” - og deres fælles anstrengelser førte til udgivelsen i februar 1925 af den lille bog: ”Hvem er Skrivekuglens Opfinder”, med undertitlen ’En Polemik og en Redegørelse’ (dog var det kun Johanne Agerskov som på titelbladet stod som forfatter, men af forordet fremgår det klart, at også Engelke spillede en vigtig rolle).  

 

Vi har ikke fundet Johan Heibergs andet brev – hans svar på Engelkes brev af den 6 januar 1925 -, men heldigvis kender vi hans svar, fordi det er gengivet i Johanne Agerskovs bog, side 61:

 

”De Oplysninger, jeg meddelte Dig angaande Skrk., som drejer sig om Aaret 1865 er ikke baseret paa Hukommelse, men er hentet fra en gammel Dagbog, hvori jeg har optegnet de Dages Begivenheder.”

 

Dette er naturligvis en yderst væsentlig dokumentation!

 

Men derudover vil jeg nævne en anden vigtig detalje: Den porcelænskugle med tastmærker, som Rasmus Malling-Hansen eksperimenterede med for at komme frem til udformningen af skrivekuglens tastatur fandtes altså allerede i 1865, eftersom Johan Heiberg så den på det tidspunkt. Porcelænskuglen havde Malling-Hansen tegnet og bestilt fra fabrikken Aluminia, og vi kender idag til 2 af disse porcelænshalvkugler som stadig eksisterer. Man kan ikke på kort tid designe og fremstille noget så kompliceret som disse halvkugler med deres helt specielle udformning af bogstavernes placering, og der er, efter min mening, grund til at tro at Malling-Hansen så langt tilbage som i 1864 begyndte at udtænke formen på porcelænshalvkuglerne og lave skitser, ud fra hvilke porcelænsfabrikken kunne fremstille dem. Faktum er, at anden halvdel af 1864 er et mere sandsynligt bud på hans arbejde med disse skitser, fordi han i juni 1865 bestod den teologiske embedseksamen, og det indebærer med al sandsynlighed, at han var tvungen til at koncentrere sig om universitetsstudierne i det første halvår af 1865 og ikke kunne prioritere arbejdet med skrivekuglen.


Vi kjenner pr. i dag (2022) til to slike porselenshalvkugler - en hvit og en svart, men ingen av dem er nok den halvkulen Malling-Hansen anvendte til sine eksperimenter med plasseringen av bokstavene.
De er etter all sannsynlighet fra 1871 da Malling-hansen fikk laget "øvekugler" som han lånte ut til potensielle kunder for at de kunne venne seg til å skrive på kulen. Foto: Flavio Mantelli.
Harald Immanuel Hannover, 1861-1937, professor ved den Polytekniske Læreanstalt.
Johan Alfred Heiberg, 1848-1936, prest, Malling-Hansens svoger.
Heibergs kone, Julie Magdalene f. Lorentzen. Foto: Privat.

- - - - -

 

                                               6/1-1925.

 

     Kære Onkel Johan!

 

     Tak fordi Du saa hurtigt besvarede mit Spørgsmaal om Skrivekuglen. Du skriver: ”I nogle Maaneder boede jeg hos ham osv.” Og jeg forstaar, at da Bedstefader flyttede, og Fader blev Forstander blev Du boende nogle Maaneder hos ham. Altsaa experimenterede Fader allerede i 1865 med sin Kugle, og hvis det er saa, er det en god Oplysning, Du giver mig.

 

 

     Prof.H. har i sine Artikler stærkt pointeret, at intet tyder paa, at Fader er begyndt før 1870. – Faders Eneretsansøgning indsendtes dog midt i Januar 1870, og man skulde synes, at nogle Aars experimenteren maatte ligge forud; men Professoren mener, at saadan en smule Maskine maa kunne konstrueres i en Fart. Da nu de fleste Værker om Skrivemaskinens Udvikling angiver enten 1865-67 eller 69 for Opfindelsen af Faders Kugle, og da Prof. H. har gjort, hvad han kunde, for i fremtidige Udgaver at faa Aarstallet rettet til 1870, vil Din Erindring om 1865 være værdifuld.

 

 

     Du vil nok gøre mig den Tjeneste at bekræfte Aaret 1865, eller om Du først engang senere boede hos Fader, da opgive mig det Aar.

 

 

     Kærlig Tak for Din Nytaarshilsen! Ogsaa jeg ønsker Dig og Tante Magdalene og alle Eders kære et Glædeligt Nytaar og sender Eder en kærlig Hilsen.

 

 

                        Din hengivne Niece

                        Engelke Wiberg

                        f. Malling-Hansen.

 


[1] JMC: Harald Immanuel Hannover, 1861-1937, professor ved den Polytekniske Læreanstalt i København.


Det originale brevet.