Brev 18 juli 1889 fra RMH til Wolfhagen.
Research, transkribering og fodnoter af Jørgen Malling Christensen.
Kommentarer og illustrasjoner ved Sverre Avnskog.
Dette håndskrevne brev til Malling-Hansens chef på Kultusministeriet, kammerherre Wolfhagen[1], findes på Rigsarkivet i mappen med Wolfhagens indkommende post. Den del af Wolfhagens arkiv, som jeg har undersøgt, indeholder ikke kopier på hans eller ministeriets svar på de indkommende breve og rapporter. I øverste venstre hjørne er brevet registreret som indkommende den 19 juli 1889.
DET KONGELIGEDØVSTUMME-INSTITUT I KJØBENHAVN. Ø
Den 18. Juli 1889.
a.a.[2]
Efter at jeg idag erfarede, at Deres Højvelbaarenhed agter at overvære en Del af Aarsprøven, som den forestaaende Confirmation ved det Kgl. Døvstumme-Institut i Fredericia, er der ikke mere nogen særlig Opfordring[3] for mig til at tage til Fredericia i Anledning af Examen og Confirmationen der, hvilket forøvrigt er mig meget velkomment, da jeg ikke befinder mig helt vel. Jeg haaber derfor, at Hr. Kammerherren ikke vil have Noget imod, at jeg bliver hjemme[4].
Aarsprøven paa Institutet her, der afholdtes de tilmeldte 3 Dage, fra 11.-13. d.M. forløb særdeles heldigt, den overværedes af Forstander H. Keller[5], 2 Lærere og 2 Lærerinder fra hans Institut, samt af Bestyrerinde Frøken Mathiesen[6] og hendes 2 Lærerinder.
Jeg havde desuden meldt Examensdagene til Ministeriet og til begge Dhrr. Almueskole[7]-Directeurer i Kjøbenhavn, men ingen af disse kom.
Deres allerærbødigste hengivne
R. Malling-Hansen
Højvelbaarne
Hr. Kammerherre Wolfhagen, Storkorsr. af Db og Dbm.Directeur for de Kgl. Døvstumme-Instituter.
[1] JMC: Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Juristexamen i 1842. 1851 amtmand over Flensborg Amt, 1854 kammerherre. 1855 medlem af Rigsraadet. Fra 1856-63 Minister for Hertugdømmet Slesvig (og som sådan kan han og RMH have kendt til hinanden, eftersom RMH som ung lærer (1862)blev placeret ved det kgl Døvstumme-Institut i Slesvig by med henblik på at forstærke det danske sprog i undervisningen. Wolfhagen indlagde sig, i følge Dansk Biografisk Leksikon, megen fortjeneste af det danske sprogs bevarelse i Mellem-Slesvig. Efter 1863 deltog han ikke længere i det politiske liv. Direktør for Døvstumme-Institutterne fra 1885, Formand i bestyrelsen for Blindeinstituttet og for det Danske Haveselskab. 1867-78 Præsident i komiteerne for Danmarks deltagelse i en række af verdensudstillinger: 1867 i Paris, 1873 i Wien, 1875 i Brüssel, og 1878 i Paris. I og med dette hverv har Wolfhagens og Malling-Hansens veje krydset hinanden i og med RMHs deltagelse i udstillingerne i 1873 og 1878.
SA: Den daværende, tyske forstanderen ved instituttet i Schleswig ble nærmest presset ut av sin stilling ved at de danske myndighetene krevde at all brevveksling og alle skriv til instituttets ledelse som var forfattet på dansk, skulle besvares på dansk. Det ble således nærmest umulig for ham, som tysk, å skjøtte sitt embede, og han trakk seg "frivillig" og beredte veien for at RMH kunne innsettes i embedet. Etter at danskene ble fordrevet etter sitt tap i krigen, ble den tyske forstanderen gjeninnsatt i stillingen. Man kan nok si at RMH ble en brikke i danskenes spill om å fordanske Shleswig Holstein, uten å lykkes. Se vår artikkel RMH i Schleswig.
[2] JMC: Jeg kan ikke tyde denne forkortelse. ”a.a.”?
[3] JMC: I den tids sprogbrug kunne ”opfordre” betyde: ”at forlange eller indbyde til at komme eller indfinde sig; stævne; tilkalde”.
[4] JMC: Man kan på gode grunde formode, at Malling-Hansens forslag delvis var motiveret af det anstrengte forhold mellem de to mænd; de havde haft en bitter og langvarig konflikt fra slutningen af 1885, og Malling-Hansen klagede i officielle skrivelser til ministeriet over Wolfhagens opførsel og måde at håndtere sit embede på. Wolfhagen, på sin side, var antagelig også lettet over, at RMH ikke ville deltage i arrangementet i Fredericia.
SA: På denne tiden var RMH svært plaget med angina, og i følge familien hadde han ofte svært smertefulle hjerteanfall. Så det var nok tilfelle at han var redusert og syk. Men han og Wolfhagen hadde defininivt hatt sine alvorlige konflikter.
[5] JMC: Inspektør Hjalmar Keller, 1864-1909, var på det tidspunkt for et af de døvstummeinstitutter som Johan Keller (død 1884) havde grundlagt og som byggede på talemetoden. Langt senere, i 1904, blev Hjalmar Keller forstander ved det kgl. Døvstummeinstitut i Fredericia efter Georg Jørgensen (1838-1905).
[6] JMC: Frøken C.A. Mathiesen drev en mindre privatskole i København, indrettet for døvstumme børn af velstående forældre.
[7] JMC: Almueskolen var i perioden 1806-1899 den officielle betegnelse for den kommunale børneskole på landet; i købstæderne anvendtes betegnelsen borger- og almueskole.