Brev fra Meyer 8 maj 1889 til RMH.

Sextus Meyer, 1834-1921, brandinspektør i København, fotografert av Juncker Jensen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Den 4 maj 1889 skrev Rasmus Malling-Hansen til brandinspektøren i København, Deodatus Fredericus Sextus Meyer (1834-1921) for at minde om behovet for en særlig brandalarm for døvstumme- og blindeinstituttet i fællesskab; se dette brev, som også er tilføjet oplysninger om Københavns brandvæsen og om inspektør Meyer. Brevet er skrevet med en smuk og dekorativ håndskrift – men med anvendelse af en arkaisk håndskriftsstil, som er yderst besværlig at tyde. Hvis en læser finder fejl i mine tolkninger, eller kan komplettere dem, er jeg taknemmelig!

 

99.1889[1]

 

KJØBENHAVNS BRANDVÆSEN

 

Kjøbenhavn, den 8. Maj 1889                                            No. 355[2]

 

Hermed 1 Bilag[3]

 

                                    Til

 

                                    det Kgl. Døvstumme-Institut

 

                                    i Kjøbenhavn.

 

            I Anledning af det høitærede Instituts Skrivelse af 4de ds. skal jeg ikke undlade at meddele, at saavel Døvstumme- som Blinde-Institutet henføre  til de Bygninger, med hvilke – i Tilfælde af en udbrudt Ild – Brandvæsenet[4] vil give Møde med et større Antal Slukningsredskaber end ved Ild i almindelige Bygninger. For tilfulde at drage Fordel af denne Bestemmelse vilde det imidlertid være hensigtsmæssigt og bedst, at hvert af de nævnte Instituter eller – hvorend det ogsaa lader sig gjøre – begge i Forening havde en Privat-Forbindelse[5] med nævnte Brandstation[6], idet saa Brandvæsenet strax kunde vide, at Ilden var i en af disse Bygninger -  tillige at benytte samme Forbindelse som offentlig  /------middel?/ vilde hæve Forbindelsens Nytte for Instituterne.  Jeg tror engang tidligere at have forklaret dette for hr. Etatsraad Meldahl, men desværre kan jeg ikke godtgjøre det af Brandvæsenets Korrespondence.

 

Nu er Forholdet saaledes, at lignende Projekt-Ledninger  - som oven omtalt  -  benyttes og vedligeholdes af vedkommende der nyder Fordel af dem, hvorfor der for Pasning af Ledning m.m. ved Brandvæsenets Foranstaltning aarlig betales 40 Kr., Alt i Overenskommelse med de vedlagte[7] Bestemmelser.  At en slig Forbindelse i paakommende Tilfælde vil være til stor Gavn for Instituterne er utvivlsomt, derimod vil Anbringelsen af et nyt offentlig Brandallarmerings-Apparat som antydet i Institutets Skrivelse ikke svare til Øjemedet, og Brandvæsenet savner ogsaa de fornødne Midler til at lade et saadant Apparat anbringe.

 

            Ved at meddele Foran nævnte skal jeg derfor tillade mig at anmode Institutet om en Udtalelse, [8]om samme her ”sin” Alarm eller muligvis i Forbindelse med det Kgl. Blindeinstitut ønsker en Privat-Ledning tilvejebragt paa de i ovennævnte Bestemmelser angivne Betingelser.

 

                                    Ærbødigst

 

                                    Meyer.

 

Bilag til brevet fra Meyer af den 8 maj 1889:

 

99.1889[9]

 

                                                     Betingelser

 

                              for privat telegrafisk Telegrafforbindelse

 

                                   med Kjøbenhavns Brandvæsen.

 

 

1˚      Det fornødne Apparat og Forbindelsesledning anskaffes og anbringes ved Brandvæsenets Foranstaltning, imod at de medgaaende Udgifter udredes af Vedkommende (Døvstummeinstitutet) ligesom dette bekoster de med Vedligeholdelse af Apparater og Ledninger medgaaende Udgifter.

 

2˚      Apparat og Ledning prøves daglig ved Brandvæsenets Foranstaltning paa nærmere af Brandvæsenet bestemte Tider.

 

3˚      Apparatets Benyttelse af Raffinaderiets[10] Personale sker efter samme Regler, som gjælde for Benyttelsen af de offentlige Brand------?/ af Publikum.

 

4˚      For Tilsyn med Apparat og Ledning betales en aarlig Afgift af 40 Kr., der erlægges forud for 1 Aar ad Gangen.

 

5˚      Skulde en Flytning af Brandstationen eller Omordninger af Brandvæsenets egne Telegrafledninger medføre Forandringer i Forbindelsesledningen foretages saadanne Forandringer paa Vedkommendes (Institutets) Bekostning.

 

6˚      Brandvæsenet forbeholdes Ret til at lade Forbindelsen afbryde, naar Apparatet misbruges, eller naar Brandvæsenet af andre Grunde anseer det for nødvendigt. I Tilfælde saadan Afbrydelse skeer ingen Tilbagebetaling af forud aflagt Afgift for Tilsynet.

 

 


[1] JMC: RMHs diarienummer, tilføjet af ham med grøn pen.

[2] JMC: Brandinspektør Meyers diarienummer.

[3] JMC: Bilaget fandtes også i Rigsarkivet, sammen med Meyers brev; det indeholder ”Betingelser for privat telegrafisk Telegrafforbindelse med Kjøbenhavns Brandvæsen”. Bilaget følger i transkribering umiddelbart efter Meyers skrivelse.

[4] JMC: Dette ord er af RMH understreget med grøn pen.

[5] JMC: Ordet er af RMH understreget med grøn pen.

[6] JMC: Den nærmeste brandstation var Østerbros Brandstation, som blev etableret i 1871 med adressen Østbanegade 89, knap en kilometer fra institutterne.

[7] JMC: Her har Meyer i brevets margen angivet at han har vedlagt et dokument til brevet.

[8] JMC: Det er meget svært at tyde denne sætning, og jeg får ingen klar mening i den.

[9] JMC: RMHs diarienummer, skrevet af ham med grøn pen.

[10] JMC: Ordet ’Raffinaderiet’ er af RMH overstreget og med grøn pen har han skrevet ’Institutet’.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.