Brev RMH 2 marts 1889 til J. P. Nielsen.
Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.
Illustrasjoner og utfyllende kommentarer ved Sverre Avnskog.
I slutningen af 1880erne besluttede regeringen at etablere Frihavnen som et led i at forstærke Københavns og landets rolle som handelspartner. Frihavnsprojektet var et af de allerstørste i samtiden, og udbygningen fik blandt andet konsekvenser for Døvstumme- og Blindeinstituttet, fordi elever og lærere i mange år havde brugt en af de fire badebroer som strakte sig langt ud i Øresund for daglige vand- og solbade i sommerperioden. Udbygningen af Frihavnen kom til at indebære dels at alle disse badeanlægninger forsvandt, der blev adgang forbudt for badende, og kystlinien blev trukket betydeligt længere ud mod øst.
Det var naturligt, at Malling-Hansen var urolig over konsekvenserne, og han havde den 9 februar 1889 skrevet til stadsingeniør Charles Ambt for at få informationer om udbygningsplanerne; Ambt svarede i brev dateret den 20 februar (se dette brev, plus yderligere information om Frihavnsprojekteti mine kommentarer).
Den 2 marts samme år kontakter Malling-Hansen så Tømrermester J. P. Nielsen med nedenstående håndskrevne brev:
27 – 1889[1]
2. Marts 1889
Hr: Tømmermester J.P.Nielsen
Holsteinsgade 3. 1.Sal
(ad samme Navn: Guldbergsgade 2. St.)
Da det er af stor Interesse for det herværende kgl. Døvstumme-Institut at blive bekjendt med Frihavnsplanerne til Benyttelse af Arealerne mellem Institutets Grund og Stranden[2], tillader jeg mig at forespørge, om De vilde tillade mig at komme til Dem paa en Dag og Klokkeslet, som De bedes at bestemme, for at blive bekjendt med nævnte Planer. –
Ærbødigst
R. Malling-Hansen
[1] JMC: Diarienummer, skrevet af RMH med blå pen.
[2] JMC: Understreget af RMH med blå pen. (SA: Eller eventuelt av den som har arkivert dokumentet).