1889.02.09 fra RMH til Ambt.
Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.
Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.
Vi har her et håndskrevet brev fra Malling-Hansen. Med tanke på de mange overstregninger og rettelser tyder meget på, at dette dokument er Malling-Hansens kladde/egen kopi af det afsendte brev.
Vi har i vor brevsamling ingeniør Ambts svar, dateret 20 februar 1889, hvori han meget venligt inviterer Malling-Hansen til at besøge ham på hans kontor for at fremvise planerne.
Frihavneanlægget blev opført i perioden 1891-94. Det var en af datidens største anlægningsarbejder og blev igangsat af regeringen som modspil til Kieler-kanalen (gravet 1887-1895)og til frihavnen i Hamburg (åbnet 1888). Regeringen anså det for en konkurrencemæssig fordel for København at have et toldfrit område, der samtidig havde moderne tekniske faciliteter.
I øverste venstre hjørne er noteret med blå skrift:
’15/1889’, en arkivbetegnelse.
9-2-89
Hr: Stadsingeniur Ambt[1], R. Af Db.
For det herværende Kgl: Døvstumme-Institut, hvis Bygninger ligger ved Castelsvejen, nogle faa hundrede Alen fra Sundet, er det af stor Betydning at vinde Klarhed om, hvorvidt de forestaaende Forandringer og Benyttelsen af Arealerne imellem Institutet og Stranden ville kunne nøde til at søge Institutet flyttet. Der er saameget mere Grund til at søge Oplysninger om denne Sag som det muligen i den nærmeste Tid vil blive nødvendigt at andrage paa, at der bliver opført en Annex-Bygning til Institutet her, der maatte opføres i Institutets Have. –
I Anledning heraf tillader jeg mig at bede Hr: Stadsingenieuren om velvilligst at komme Institutet til Hjælp med de forventede Oplysninger, der navnlig maatte hentes fra Deres eget Frihavns-Projekt, fra Planerne til en Jernbanestation i Nærheden af Citadellet m:fl: Planer, der ere ved at blive realiserede, eller synes at have Udsigt til Realisering. Dersom jeg turde vente, at de velvilligst vilde foranledige, at der af vedkommende Tegninger blev taget Kalker angaaende den Del af Terrainet, som ligger mellem Sundet, Kastellet, Instituterne og de Klassenske Haver, samt om muligt Afskrift af de Dele af Texterne, som ville kunne have Interesse for Institutet her, er Institutet selvfølgelig rede til at honorere dette Arbejde.
Endelig maatte jeg tilføje, at Institutet vilde være meget taknemmeligt, dersom det var muligt, at de ønskede Oplysninger kunde erholdes i den nærmeste Tid.
Ærb.
RMH.
[1] JMC: Georg Christian Charles Ambt, 1847-1919, stadsingeniør i København fra 1886.