1888.05.21 Danish

Noen portretter av den unge Emma Malling-Hansen, 1869-1954, senere gift Mathiesen. Foto: Privat.
Emma Malling-Hansen.
Emma Malling-Hansen.
Emma Malling-Hansen.

Kjøbenhavn den 21 maj 1888[1]

 

Min egen inderlig kjære Emma.  Fra Moder og vi alle takker hjerteligst for Dit sidste Brev. Det er dog mærkværdigt, i hvilken Grad dine Bogstaver ligner Onkel Jørgens; Man skulle tro, Familie-skabet spillede en Rolle her. Vi er her lige paa en Gang uden nogensomhelst Foraar lige fra Vinteren ind i Sommeren. Den 15 Maj havde vi kun 50 R[2] og tillige en haard Blæst; jeg gik og frøs i Vinterfrakke. 3 Dage efter var her en tropisk Hede og 190 R. der paa en eneste Dag bragte det grønne frem paa Træer og Buske. Heden tog lidt af i gaar, men endnu sidder jeg for aabent Vindue og skriver til min Emse. Du maa tillige tænke dig mig med lang Pibe i Munden; jeg er vendt tilbage til mine studiedages Pibe og befinder mig udmærket vel derved. Det var Ven Feilberg, der ved at give mig en vel tilrøget Pibe (dejlig) til min sidste Fødselsdag, fik mig vendt om til Piben og fra Cigaren. Og saa fik vi da den store næsten internationale Udstilling aabnet. Da jeg ikke er Udstiller, og da jeg er for lille til at blive benaadet med en Indbydelse, saa var jeg ikke med til Aabnings-højtideligheden. Jeg kunde bare haft megen Glæde af at høre den storartede Kantate. --- og dog -jeg er et stort Stykke af en Udstiller i Mekaniker Lyngbys Udstilling, ikke mindre end syv eksem-plarer af Skrivekuglen (med min Tilladelse) der viser den paa de forskellige Udviklingsstadier. Det er meget vellykket, tager sig ypperligt ud.

 

Desuden har Vægtfabrikant Berg udstillet et Expl. af de vægte (center???))) hvor jeg vejer circa 20 Bør[3]n ad Gangen. Begge steder ???? mit Navn.

 

Og ja - saa er jeg jo selv udstilet i Engelstedts udmærkede Maleri, der forestiller L'Hombrepartiet, forresten en Overdrivelse at tale om Parti; vi havde bare spillet en eneste Gang i det sidste Aar, og er vist aldrig naaet højere end fire Gange i et Aar.

 

Billedet og Skrivekuglerne (.....?) skal efter hvad Engelke og Zarah[4] siger, tage sig særdeles godt ud, de var paa Udstillingen anden Pinsedag sammen med Cecilie; i 5 timer travede de om og arbejdede med Øjnene, fyldte sig og kom dødtrætte og mavetomme hjem. Cecilie er nu i fuld Virksomhed ved en af Tombolaerne; Afsætning af Lodderne gaar strygende; sammen med hende arbejder en Frøken Treibov (?)18 Aar gammel Datter af min forlængst afdøde Ven Overlærer Tr. Slesvig By. Det er et morsomt Sammentræf, det har glædet mig meget.  Fru Treikov - som jeg ikke har set vistnok i 20 Aar - ligger forøvrigt for Tiden syg. Tombolaarbejdet kan forøvrigt være besværligt nok. Begge de unge Piger er udsatte for næsvis Tiltale, med Cecilie er vist moden nok til, lader det til, at behandle Sligt med fornøden Ro og Kulde. Ved begge Boder at Tombola-virksomheden igaar faldt der i en af Tombol., vistnok straks en Gevinst paa 1000 kr.

 

Idag skal Moder[5] og jeg derud og en gang i Ugen igen derud med de tre Smaa. Der forøvrigt begynder at blive store. Karen er løbet langt over Juliane og Johanne har naaet Juliane[6].

 

Karen er blevet en meget flittig Pige paa sin Skole, fortsætter hun saaledes, saa naar hun vist udenom begge søstre[7], men saa under Fremgangen og Glæden derover, er der jo ogsaa voxet lidt Misundelse frem: Det er som om det Gode ikke kan trives uden at det Onde ogsaa prøver at tage Fat (Fart?), ganske som god Sæd og Ukrudt trives bedst i den velberedte gode Jord, - men saa maa der jo ogsaa luges og renses.

 

Jeg er blevet Medlem af Direktionen for de Massmanske Søndagsskoler[8] for Lærlinge, og haaber at kunde gøre lidt Nytte der. I Anledning deraf og af den sædvanlige Aarsfest i Frue Kirke, var jeg med til Taffel forleden hos Majestæterne, kom til at sidde mellem Maleren Bloch og Otto Bache og havde en interessant Samtale med de to.

 

I disse Dage er der den almindelige Hvidtning paa Instituttet. Til Sommer skal vi have 7 Ugers Sommerferie, i Anledning af meget indvendig Ombyggeri her paa Instituttet. 11.000 Kr. er blevet bevilget dertil. Du vil se store Forandringer, naar du kommer hjem.  Ja, kære inderlige elskede (?) Barn, jeg haaber endnu paa, at Pastor Nielsen faar Embede herhjemme, vi længes meget efter vores egen Emse.

 

Det kan jo snart blive et helt Aar, siden du drog bort. Forhaabentlig er du voxet i legemlig og aandelig Styrke. Jeg kan se at kjære gode Moder og jeg selv er blevet dygtigt meget (?)graa i det forløbne Aar, men Sundhed har vi dog haft, gud være lovet (?).

 

Din elskelige Moder og alle dine kjære Søskende og Plejedatteren Cecilie hilser dig hjerteligst. Det gaar Engelk[9]e udmærket Godt i sin Stilling. Men det var jo en stor Skuffelse og Sorg, at Juliane [10]efter 2 Aars Arbejde (?) hos Frøken Tiedemann ikke naaede til Examen. Hvad nu?

 

Moder har travlt i Haven med gamle Jens Pedersen. Andre kom til Arbejde og hjælper med (?).

 

Hils Pastor Nielsen hjerteligst fra os alle. Prædikekraven er expedieret til Vartov (??).

 

Jeg har stadig megen Glæde af mit Veje og Maalearbejde, og er nu inde i et stort Arbejde med at faa Vejestationer oprettede hele Jorden over.

 

Mange Hilsener og Kys  til min egen Emse

 

Din inderligt hengivne Fader 

 

 

                                     R. Malling-Hansen

 


[1] Dette brev fra RMH har jeg/vi ikke i originalkopi, men kun som en afskrift fra Elsebeth Erlangsen i Korsør, der var (hun døde omkring 1995?) datter af den Emma, RMHs datter nummer 3, som dette brev er skrevet til. Emma er født i 1869 - og altsaa 18 eller 19 år gammel.

Originalen er hvor?? Hos den nulevende familie? Brevet er skrevet i hånden. RMH havde således ikke engang sin egen Skrivekugle til rådighed! Der er adskillige steder hvor den gamle dame - Elsebeth Erlangsen - der brugte lup, ikke har kunnet læse hvad der stod. Derfor er der en del ??? og formodentlig adskillige fejl i brevet.

[2] Hvilket tal der står her - 50 eller 5 R - er uklart. Men det er altså temperaturskalaen Reamur, han bruger.

[3] Dette er en pudsig oplysning: At de Vægte som RMH brugte til at veje børnene på Døveskolen var udstillet på en industriudstilling. Jeg (CB) har altid troet, at han brugte eksisterende kreaturvægte. Men de var nok alt for upræcise, til RMHs målinger, der jo skulle måle bittesmå vægtforandringer. Hvis det er korrekt opfattet - at RMH også betalte for at få udviklet sådanne specialvægte - så er det sgu ikke så mærkeligt, at han havde økonomiske problemer!

[4] Engelke og Zarah er to af RMHs døtre. Cecilie er en plejedatter, fremgår det senere i brevet.

[5] "Moder" må være RMHs anden kone, de 7 døtres stedmoder, Anna Steenstrup. Det er mærkeligt at han skriver "De tre små". De tre yngste døtre er Johanne, Karen og Marie født i 1873, 1874 og 1875 - så de er altså 13, 14 og 15 år!

[6] Juliane er den ældste datter - født 1866 - og altså 22 år i 1888.

[7] CB: Men hun har jo hele fire ældre søstre?

[8] JMC: Nicolaus Heinrich Massmann, 1766-1816, var en dansk-hostensk præst og teolog som i 1800 stiftede de Massmanske søndagsskoler, rettet særlig til håndværkslærlinge, senere også håndværkssvende. I begyndelsen undervistes der gratis i regning og skrivning og fra 1806 udvidede man med fagene sang, tegning, skibsbygningstegning, geografi, fædrelandshistorie og geometri. Skolen fik et betydeligt tilskud fra den Reiersenske Fond. Hver afdeling af søndagsskolerne havde to bestyrere, og alle bestyrerne tilsammen udgjorde Selskabet til Søndagsskolernes Befordring. Disse har haft stor betydning for den københavnske håndværksstands udvikling, og mange lignende skoler oprettedes i købstæderne. At Malling-Hansen åbenbart blev medlem af direktionen for de Massmanske søndagsskoler i 1888 er yderligere et vidnesbyrd om hans sociale ansvar og engagement (kilde: Dansk Wikipedia). Søndagsskolerne ophørte i 1920.

[9] Næstældste datter

[10] Ældste datter


Et nydelig portrett av Emma. Kunstnerens navn er dessverre ukjent. Copyright: Privat.
De tre "små" søstrene; Johanne, Karen og Marie. Foto: Privat.
Alle døtrene samlet på et brett: Juliane, Engelke, Emma, Zara, Johanne, Karen og Marie. Foto: Heiberg Museet i Sogndal.
Rasmus Malling-Hansen og hans gode venner, Erik Ritzau, Gustav Feilberg og Johannes Kaper kunne ses på dette maleriet som var utstilt ved den store Kunst og Indistriutstillingen i 1888.
Bildet av RMH og hans venner var et av en serie malerier av den danske maleren Malthe Engelsted. Om hele serien var utstilt ved utstillingen, vet vi ikke
Malthe Engelsted, 1852-1930 malte bl. a. en del humoristiske bilder og var også kjent for sine religiøse motiver malt i gammel klassisk stil. Mange av hans bilder kan i dag kjøpes som plakater på internett
Det Kongelige Bibliotek i København har to fotografier av maleren Malthe Engelsted, 1852-1930, i sin samling.
Her er han i en litt eldre utgave.
Malthe Engelsted er også avbildet med et litografisk trykk på en plakat med kjente danske kunstnere. Alle tre bilder: DKB.
Den nytegnede industribygningen til utstillingen i 1888. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Slik så det ut innvendig i den store hovedbygningen. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Mekanikeren August Lyngbye stilte ut i alt syv skrivekugler, som viste den utviklingen maskinen hadde gjennomgått fra 1870-1988. Her den aller første modellen. Foto: Sverre Avnskog
Modellen fra 1878 som var utviklet til Verdensutstillingen i Paris, og som fikk gullmedalje ved utstillingen. Akkurat dette eksemplaret er litt spesielt fordi den har en rundt fott. Foto: Sverre Avnskog
Den siste skrivekuglemodellen fra 1885, utviklet av August Lyngbye, som fremstilte og solgte denne fra sitt mekaniske verksted. Han fikk en gullmedalje for denne skrivekuglen ved Utstillingen i 1888. Foto: Dieter Ebrwein
Carl Bloch, 1834-1890, dansk maler. Bildet er scannet fra "De Kongelige Danske Ridderordener og Medailler", utgitt av Th Hauch-Fausbøll i 1929
Carl Bloch på et foto fra Det Kongelige Bibliotek
Ytterligere et portrett fra DKB.
Otto Bache, 1839-1927, dansk maler. Bildet er scannet fra "De Kongelige Danske Ridderordener og Medailler", utgitt av Th Hauch-Fausbøll i 1929
En yngre utgave av Otto Bache, på et portrett fra DKB.
Nicolai Henrik Massmann, 1766-1816. Foto: DKB.