Brev 26 marts 1888 fra RMH til Wolfhagen

Johan Kellers bror, Emil Keller, 1835-1896, cand. jur. og forstander. Foto: Det Kongelige Bibliotek.
Kammerherre Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, som overtok som direktør for Døvstummeinstituttet da Trap ble syk og døde i 1885. Foto: DKB.
Da Døvstummeinstituttet i Fredericia ble opprettet i 1880, sørget RMH for å få ansatt sin gamle kollega fra instituttet i København, Georg Jørgensen, 1838-1905, som forstander.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev findes på Rigsarkivet blandt kammerherre Wolfhagens dokumenter. Se også brev af 20 november 1884 fra Emil Keller til Malling-Hansen.

 

 

 

Sr. 27 Marts 1888  N: 49[1]

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN. Ø.
den 26. Marts 1888.

 

            I Henhold til Deres Højvelbaarenheds Opfordring af 14. d:M: skulde jeg hermed tillade mig at komme med følgende Yttringer angaaende vedlagte fornyede Andragende med Bilag fra Gaardejer Paulin af Nagbøl[2] om, at hans Søn, der er Elev paa Institutet for uegentlige Døvstumme[3] maa blive overflyttet til det kgl: Døvstumme-Institut i Fredericia.

 

            Drengen blev i sin Tid indstillet til Optagelse paa førstnævnte Institut i Henhold til en første Indberetning af 30. Januar 1880 fra Sognepræst Jørgensen i Nagbøl.  Paa denne Indberetning staar følgende Lægeerklæring: ”Er overordentlig tunghørig, men maaske næppe aldeles døv”.

 

            I Henhold til den vedlagte Erklæring fra Overlæge Bremer har den omhandlede Dreng nu ganske mistet Hørelsen; men dette Factum bør formentlig ikke kunne bevirke en Forandring i den trufne Bestemmelse om, at Drengen skal forblive paa Institutet for uegentlig Døvstumme:  han har tidligere været uegentlig døvstum, maaske indtil for kort Tid siden, han er bleven undervist sammen med uegentlige Døvstumme i 4 Aar og efter den for dem modificerede Methode, og vil som Følge deraf ikke kunne indpasses mellem egentlige Døvstumme i en andet Institut uden Tab for egen Udvikling og uden Tab for de Elever, med hvilke han eventuelt vilde komme i Klasse paa Fredericia-Institutet.

 

            Efter Optagelsen maa det paa Institutet for uegentlige Døvstumme have vist sig, at Drengen virkelig var uegentlig døvstum, havde saa megen Hørelse, at han maatte karakteriseres som saadan.  Jeg slutter dette af Følgende: I Følge vedlagte Brev, som jeg tillader mig at fremsende, men beder tilbagesendt, erindrer Hr. Forstander E. Keller den 20. November 1880[4] om, at der skulde afholdes en Prøve over de Nyoptagne hos ham.  Den 25. svarede jeg tilbage, at jeg vilde komme til ham den 26. for at aftale nærmere om Sagen.  -  Mit Møde paa Institutet for uegentlige Døvstumme førte til en mundtlig Erklæring fra Forstander E. Keller om, at der ikke var nogen af de nyoptagne Elever, som burde overflyttes til andre Døvstumme-Anstalter. Det videre i Sagen erindrer jeg ikke.

 

            Jeg har endnu ikke stillet nogen Forespørgsel til Hr: Forstander Jørgensen paa det Kgl: Døvstumme-Institut i Fredericia angaaende en eventuel Optagelse af Drengen der, men tillader mig foreløbigt at antage, at der fra sidstnævnte Instituts Side maatte blive gjort omtrent de samme Indsigelser, som foran ere anførte, imod den omhandlede Overflyttelse.

 

 

                                    Allerærbødigst

 

                                    R. Malling-Hansen

 

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Db og Dbm,
Directeur for de Kgl: Døvstumme-Instituter.

 

 

 

 

 

 


[1] JMC: Wolfhagens notat.

[2] JMC: Faderens ansøgning skal antagelig ses på baggrund af at Nagbøl er en landsby i nærheden af Kolding, dvs drengen ville være meget nærmere hjemstavnen, hvis han blev overflyttet til Fredericia.

[3] JMC: Dette er et af de fem institutter som hører under de såkaldte Kellerske Anstalter, alle i København.

[4] JMC: Her har Malling-Hansen skrevet 1880, men det må være en fejl; skal være 1884.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.