Brev 2 januar 1888 fra Malling-Hansen til Wolfhagen
Research, transkribering og fodnoter af Jørgen Malling Christensen.
Illustrasjoner: Sverre Avnskog
Dette håndskrevne brev, stilet til RMHs chef i Kultusministeriet fandt jeg i Rigsarkivets mapper med Wolfhagens korrespondence.
DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN. Ø
Den 2. Januar 1888.
Tillad mig, beder jeg, at komme med et Par Linier angaaende Deres Højvelbaarenheds velvillige Yttringer om, at jeg burde være Medlem af Bestyrelsen for Arbejdshjemmet for døvst. Piger. – Jeg har tænkt nøjere over Sagen og tror, at det ikke bør ske: - Etatsraad Hegel[1] bør vistnok erstattes[2] i Bestyrelsen af en Mand, der selv er formuende og har formuende Bekjendtskaber. Dernæst ere mine Meninger om Arbejdshjemmets bedste Fremtid (nemlig, at det udelukkende bør være Lemme-Stiftelse[3] og at der for unge døvstumme Pigers videre Oplærelse i Haandgjerning bør sørges i deres Hjemstavn) vistnok saa afgjort modsatte den nuværende Bestyrelses meninger, at min eventuelle Bestyrelses-Virksomhed kun vilde vare nogle faa Dage.
Deres allerærbødigste hengivne
R. Malling-Hansen
Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkorset af Db og Dbm. Directeur for de Kgl:Døvstumme-Instituter.
[1] JMC: Frederik Vilhelm Hegel, 1817 – 1887, forlagsboghandler og direktør for Gyldendals forlag. Havde nære forretnings- og venskabsrelationer til tidens store forfattere, for eks Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Georg og Edvard Brandes, Holger Drachman og J.P. Jacobsen. Også kurator i Waisenhuset fra 1853. 1859 en af direktørerne i Sparekassen for Kjøbenhavn og Omegn (Kilde: Dansk Wikipedia).
[2] JMC: Etatsråd Hegel døde den 27 december 1887, og RMH skriver altså dette brev 6 dage senere.
[3] JMC: I datidens sprogbrug: en stiftelse som driver en bolig for fattige, syge, gamle og lignende.