1887.09.18 Danish

Det følgende brevet er avskrift av en avskrift som Elsebet Erlangsen laget i 1990. Orginalbrevet er skrevet av RMH  i 1887  til hans datter Emma, som var fru Erlangsens mor. Emma Malling-Hansen bodde på den tiden i England for å lære engelsk. Hun tok senere et ettårig lærerkurs, og underviste i ca 8-9 år på Frøknene Branners skole, i fagene dansk, engelsk og historie. Hun fikk et meget godt skussmål da hun sluttet som lærerinne for å gifte seg. Dessverre har Elsebet Erlangsen ikke klart å tyde alt i det det håndskrevne brevet, og derfor mangler en del av ordene. Det er kanskje ikke å forundres over at RMHs håndskrift har voldt henne problemer, for den kunne til tider være nesten uleselig for de aller fleste.

 

 

Copenhagen 18  8/9   87. [1]

 

 

Dearest Emma! Et Brev til min mor, skrevet paa Engelsk, og som ender med: ti write to me again. For to day I say forewether.

 

Truly Yours Emilie  …..  (jeg kan ikke læse hele Brevet, eller navnet )

 

 

Min kjære Emse! [2]

 

 

Inderlig tak for Brev og kjærlige Lykønskninger til Fødselsdagen 5. September (1835) og saa for den højst velkomne Gave, som jeg har set atter og atter paa med Tanken paa min egen Emse, som vandrer om i de Egne, hvor ogsaa hendes Himmelske Fader harØje med hende, og hvor der ogsaa bor kjærlige og gode Mennesker.

Af elskelige Moder [3] fik jeg et par Kopper, med indvendigt Centimetermaal, og en Mælkekande til eget Brug,: fra de to store Putter [4] deres Portrait (udmærket). – og to prægtige Asters i Potte, fra de tre smaa [5] en japansk Bakke til Koppen og Kanden. Fra kjære Bestemoder [6] ….. to prægtige Billeder til Væggen. og fra Svoger. P.V.v. Lætittia [7] …(?) en udmærket indrettet Kande til til at lave Sodavand i, Nævnte var til Stede til Middag, og om Aftenen glædede Feilberg [8] og hans Kone os med et besøg; han forærede mig en fortrinlig Tobakspibe, som jeg brugte hver Dag siden.[9] En dejlig Dag!

Vi maa i disse Dage savne vor kjære Anna-Moer [10] – der er i Ringsted [11] for at hjælpe der. Ak! Jeg ved at Zais (?) allerede har meldt i sit Brev om Fødselsdagen!

Næste Gang skal jeg huske (?) bedre paa. (passe!)

Hjereligst Hilsen til Pastor Nielsen og Frue.

Kærligst til Dig fra Din trofaste Fader R. Malling Hansen.

 

Drengen i Ringsted kommer til at hedde ----- Thaning (?)  - Hansen. [12]

 

 

 

Alle disse gamle breve fra Morfar til min Mor i aarene 1887-1888 er med stor besvær skrevne af i slutningen af September 1990, 100 aaret for Morfars død og omkring hans Fødselsedag den 5 September 1835

 

Mange fejl, det kniber med at se, til trods for en lup!!

 

Fotnoter:

 

 

[1] SA: Elsebeth Erlangsen har visst vært usikker på om det har stått måned nr 8 eller ni i oroginalbrevet, men jeg antar at brevet må være skrevet i september, i og med at det er skrevet etter RMHs fødselsdag, som var 5. september.

[2] SA: Emse var familien kallenavn på den tredje eldste datteren, Emma. Andre kallenavn på døtrene var Misse(Marie), Jeanne(Johanne) og Enga(Engelke).

[3] SA: RMH mener nok her sin andre kone, for hans egen mor døde i 1885.

[4] SA: RMH kalte som regel sine døtre for ”putterne”. De to eldste het Juliane og Engelke. Emma var nummer tre og Zarah nummer fire.

[5] SA: De tre yngste døtrene var Johanne, Karen og Marie. RMH nevner her altså først hva han har fått av de to eldste, og så av de tre yngste døtrene. Legger vi sammen de nevnte, kommer vi, dersom vi inkluderer Emma kun til seks stykker. Sannsynligvis må det være fordi også en av de andre døtrene heller ikke bor hjemme – enten Juliane eller Zarah.

[6] SA: Etter all sansynlighet dreier det seg om Annas mor, Abelone Antoinette Steenstrup, som overlevde begge sine barn og levde helt til 1906.

[7] SA: Svoger og Lætitia er mest sannsynlig Annas bror, Peter Wilhelm og hans hustru Lætitia.

[8] SA: Feilberg som nevnes her må nok være en av de to brødrene Ludvig eller Gustav Feilberg. RMH kjente dem begge to meget godt. Jeg tipper at det var Gustav Feilberg, som bl. a. er med på det berømte maleriet av de fire kortspillende vennene malt dette året av Ludvig Engelstedt – det maleriet som var utstilt på den store Kunst- og Insdustriutstillingen i København i 1888.

[9] SA: I følge svigersønnen Fritz August Bech røkte RMH som et ”damplokomotiv” – særlig når han arbeidet intenst med et eller annet.

[10] SA: Anna-Moer var det navnet RMHs døtre brukte om sin stemor – RMHs andre hustru, Anna Steenstrup.

[11] SA: I Ringsted bodde RMHs yngre bror, Jørgen, og arbeidet som inspektør ved Ringsted skole. Han bodde i alle år sammen med moren, og giftet seg ikke før etter at hun døde i 1885. 30/8 fikk ble hans første barn født, og sannsynligvis er Anna med for å hjelpe til under fødselen og tiden etter.

[12] SA: Drengen i Ringsted må være sønnen til broren, Jørgen. Han fikk navnet Johan Andreas Thaning Hansen. Han døde i 1931 uten å etterlate seg arvinger. Også Jørgen tok med Thaning-navnet i tillegg til sitt eget.