1887.06.09 fra RMH til Wolfhagen.
Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.
Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.
I juni 1887 var der ret mange tilfælde af mæslinger i København, og på et tidspunkt var 18 elever på det kgl. Døvstummeinstitut ramt af epidemien. Dog overlevede alle elever sygdommmen! Dette ved vi, fordi ifølge Geheimeråd Goos’ i 1907 udgivne jubilæumsskrift i anledning af instituttets 100-årsdag var der ingen dødsfald blandt eleverne i 1887.
Se også i denne forbindelse brevet 1887.06.20 fra Malling-Hansen til Direktionen.
DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN.
9. Juni 1887.
Deres Højvelbaarenhed!
Aarhus Bisp[1] kommer igjen iaar for sent med sine medfølgende Indberetninger[2]. Da Inspecteuren[3] her er i fuld Gang med at bearbejde de andre Indberetninger, beder jeg meget om at Portneren maa afhente medfølgende Pakke hos Hr: Directeuren en af de første Dage. Jeg har at melde til Hr: Kammerherren at vi desværre har faaet Mæslinger her paa Institutet; 8 Elever ligge allerede til Sengs, og i Henhold til tidligere Erfaringer kunne vi vente, at c. Halvdelen bliver angrebet. En af Skolestuerne maa vist allerede imorgen tages i Brug til Sygestue.
Deres allerærbødigst hengivne
R. Malling-Hansen.
Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen
Storkors af Db: og Dbm: p.p. Directeur for de kgl. Døvst:Instituter.
[1] JMC: Malling-Hansen nævner ingen navne; men Århus’ bisp var Johannes Clausen (1830-1905). Han må have været ihvertfald overfladisk kendt af Rasmus Malling-Hansen, fordi Johannes Clausen var tidligere – fra 1857 – andenlærer ved Jonstrup Seminarium, og på det tidspunkt var Rasmus’ to yngre brødre, Thomas Jørgen og Johan Frederik, elever på Jonstrup. Rasmus Malling-Hansen selv dimitteredes fra Jonstrup i 1854.
[2] JMC: Det drejer sig om indberetninger fra alle sognets præster om forekomsten af døvstumme børn. Malling-Hansen havde arbejdet ihærdigt med at forbedre indberetningsskemaernes udformning og håndteringen af dem for at på et tidligt tidspunkt få oplysninger om de børn som i hvert sogn var døve, døvstumme eller meget tunghøre. Proceduren var, at sådanne skemaer/indberetninger skulle sendes til Kultusministeriet.
[3] JMC: Inspektøren var H. J. Lassen Ketting, udnævnt til dette embede den 1 april 1887.