RMH brev 21 januar 1885 to the Director of the Institute,Wolfhagen.

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, direktør for døvstummeinstituttene i Fredericia og København.
Prof. C. P. Jürgensen(1838-1911), som jobbet svær tett med RMH i utviklingen av skrivekuglen.
Carl Frederik Tietgen, 1829-1901, dansk industrimann og gehejmekonferensråd Han støttet flere ganger RMH økonomisk i utviklingen av skrivekuglen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev handler om muligheden for at oprette telefonisk forbindelse fra Det kgl Døvstummeinstitut i København. C.F. Tietgen stiftede i 1882 Kjøbenhavns Telefon-Selskab,men de første ledninger og forbindelser blev oprettet allerede i 1881, hvor der var 22 abonnenter i byen. Antallet abonnenter voksede dog meget hurtigt. I 1883 udkom den første ”telefonbog” – et lille hefte i lommeformat med nogle hundrede abonnenter i alfabetisk orden. Blandt disse allerførste var faktisk Malling-Hansens ”mekanikus” professor C.P. Jürgensen, Østerbro Dossering 37; imidlertid er han i denne første udgave af telefonbogen kun angivet som abonnent, men han er endnu ikke blevet tildelt et nummer! Det kom året efter, og han fik nr 381. I udgaven fra 1884 ses også to andre af Malling-Hansens bekendte: Industrihistorikeren Camillus Nyrup i Kjøbmagergade 43, som har tlfnr 768, og filantropen Hans Puggaard i Kvæsthusgade 4 som har tlfnr 390. Allerede det følgende år, hvor RMH skriver dette brev, er antallet abonnenter i København og op langs kystvejen mod Helsingør steget eksponentielt. De ældste telefonbøger findes på Post- og Telegrafmuseets hjemmeside:

www.ptt-museum.dk/telefonboeger/KTAS/

 

 

 

 

 

 

Pr. 21/1 85  No 27 [1]

 

 

 

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
i  KJØBENHAVN. Ø

 

 

 

 

            Ved at gjennemse Deres Højvelbaarenheds meget ærede Skrivelse af 2 d:M: kommer jeg til den Erkjendelse, at jeg vistnok maa have læst et Ord i den galt; jeg har nemlig hidtil læst: ---”at sætte Institutet i telegrafisk Forbindelse” - - -; men der staar vistnok  ”telefonisk”  -  Skulle denne sidste Sætning være rigtig, saa vilde jeg være meget taknemmelig for Underretning om, hvorvidt Deres Højvelbaarenhed har søgt, eller søger oprettet en saadan telefonisk Forbindelse mellem Institutet og Brandstationen;  thi i saa Tilfælde vilde jeg gerne tillade mig at fremhæve de efter min Mening ret væsentlige Grunde, der gjøre, at en telegrafisk Forbindelse, pr: almindelig Brandallarmerings-Kasse, vistnok tør foretrækkes for Telefon-Apparater;  - ligesom jeg ogsaa særligt maatte fremhæve, at der kun vindes 3 à 4 Minutter, og aldeles ikke mere, ved en direkte Telegrafering eller Telefonering her paa Institutet.

 

 

 

Kjøbenhavn den 21 Januar 1885.

 

 

 

                                    Allerærbødigst
                                    R. Malling-Hansen

 

 

 

 

 

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af
DB: og Dbm: p.p.
Directeur for de Kgl: Døvstumme-Instituter.

 

 

 


[1] JMC: Diarienummer


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christiansen.