Johan Keller, 1830-1884. Foto: DKB.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890. Foto: Privat.

1884.09.01 To The Ministry of Education. Version I.

Inspektør Hans Jensen Lassen, 1849-1911, ved Døvstummeinstitutt i Kjøbenhavn. Han tok senere navnet Ketting i tilegg til sitt eget - etter sitt fødested.

SA: Det eksisterer to ulike versjoner av dette dokumentet. Dette første, er skrevet på skrivekugle, etter all sannsynlighet av Rasmus Malling-Hansen selv, og inneholder mange rettelser med penn. Underskriften sier J. P. Trap, men er skrevet med Malling-Hansens håndskrift. Det var nok ikke denne versjonen som ble innsendt til Ministeriet, men det finnes en versjon II, som er skrevet med en vakkert formet og svært leselig skrift, som vi gjenkjenner som håndskriften til døvstummeinstituttets skriver og senere inspektør, Hans Jensen Lassen, senere Ketting. 

 

Det er interessant å registrere at Malling-Hansens maskinskrevne versjon fungerte som en slags kladd, som Lassen senere skrev av. Malling-Hansen kunne også noen ganger ha en lett leselig håndskrift, men tidvis skrev han meget slurvete og håndskriften hans kunne da være nærmest uleselig.

 

Versjon I har vi skannet fra samlingen til Døvehistorisk Selskab, og teksten er transkribert av vår tidligere president og æresmedlem, Christian Barnholdt. Han har også skrevet enkelte fortnoter.

 

Ellers er kommentarer, fotnoter og illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Vi har også en engelsk versjon av dette dokumentet, oversatt av Jørgen Malling Christensen.

Innledning:

I Danmark besto det gjennom en årrekke to "kraftsentre" når det gjaldt undervisningen av døvstumme elever. Det ene representert ved professor Johan Keller, som bygde opp sine private skoler for undervisning av det som kaltes "åndssløve" og døvstumme barn - de såkalte Kellerske anstalter. Det andre representert ved Rasmus Malling-Hansen, forstander ved det statlige Døvstummeinstututtet i København. Keller begynte først å drive undervisning av døvstumme barn, da han i 1858 overtok en døvstummeskole som var opprettet som en forsøksordning for undervisning etter den "nye" pedagogiske undervisningsmetoden, den såkalte talemetoden(leppeavlesning) av forhenværende lærer ved Døvstummeinstituttet i København, pastor Dahlerup. Malling-Hansen overtok som forstander ved Døvstummeinstituttet i København i 1865.

 

     I perioder samarbeidet Keller og Malling-Hansen meget nært, og de utga blant annet en årgang av "Smaablade for Døvstumme" sammen i 1872. Dette bladet inneholder noen aldeles prakfulle religiøse tekster, men de er dessverre ikke signerte, så det er ikke mulig å avgjøre med sikkerhet hvem av de to herrene som forfattet hva. Men det var også konflikter dem imellom, og det som i utgangspunktet var faglige og organisatoriske uenigheter utviklet seg også til å bli store personlige motsetninger. For å finne en ordning på fordelingen av elevene mellom de to instituttene som kunne tilfredsstille begge parter, ble de i 1867 enige om en måte å dele barna seg imellom; ved Døvstummeinstituttet skulle alle de egentlige døvstumme(de som var født helt uten høreevner) undervises etter den "gamle" tegnmetoden, mens ved de Kellerske anstalter skulle alle de uegentlige døvstumme(de som hadde eller hadde hatt delvis høreevne) undervises etter talemetoden og de åndssvake døvstumme undervises etter tegnmetoden. Dette var ikke kun en praktisk ordning mellom de to instituttene, men også et meget tidlig forsøk på å gi elevene opplæring tilpasset deres evner og forutsetninger, og ordningen gikk under navnet "den danske deling".

 

     Malling-Hansen fant dog ikke denne ordningen tilfredsstillende i lengden, da han mente at Keller tok inn elever til opplæring på sine Anstalter, som ellers rettelig burde høre til på Døvstummeinstituttet. Keller var avhengig av å få offentlig tilskudd fra staten, og hadde derfor interesse av å ha så mange elever som mulig, da det første til at tilskuddet økte. Dette var en stadig konflikt mellom de to skolene utover 1870- og 80-tallet. Malling-Hansen viste i denne perioden en meget fremsynt evne til å tenke i overordnede baner, og ikke bare kortsiktig på sitt "eget" institutt. Elevtallet var sterkt stigende, og det trengtes å opprettes en ny skole, og i 1879 kom Malling-Hansen med et forslag om å opprette et nytt statlig institutt, der undervisningen skulle foregå utelukkende etter talemetoden, og dette forslaget førte til opprettelsen av Døvstummeinstituttet i Fredericia, som sto ferdig i 1881.

 

     Men dette stanset ikke konflikten mellom Keller og Malling-Hansen, og denne kommer tydelig til uttrykk i et brev som Keller skrev til sine overordnede i 1881, der han sterkt beklaget at hans private anstalter var meget dårlig representert i den utvelgelseskommisjon, som avgjorde hvilket institutt de ulike døvstumme best hørte hjemme på. Han fryktet at hans anstalter ville bli skadelidende, og ba innstendig om at hans skoler i hvert fall måtte få et fast tilskudd i stedet for tilskudd pr elev, da han ellers var redd for at det økonomiske grunnlaget for hans skoledrift ville bli aldeles for dårlig. PÅ dette tidspunktet hadde alstå tilsynelatende RMH fått Keller "i skvis", ved at de stlatige instituttene var sterkt overrepresentert i utvelgelseskommisjonen. Malling-Hansen ivret hele tiden for at undervisningen av de døvstumme skulle være underlagt en overordnet statlig plan, og som det kommer frem av nedenstående brev, som Malling-Hansen skrev til sine overordnede i 1884 rett etter Johan Kellers overraskende bortgang, mente RMH at staten burde overta driften av den delen av de Kellerske anstalter som underviste døvstumme barn helt og holdent. Kellers bortgang, gjorde ellers med ett at Malling-Hansen ble kvitt en stor frykt han hadde næret i lengre tid, nemlig at Keller skulle bli utnevnt som direktør for Døvstummeinstituttet etter at J. P. Trap, den forhenværende direktøren, ble alvorlig syk, og måtte avgå. Men i stedet for at RMHs største "konkurrent" ble utnevnt, ble tidligere minister for Schleswig, Kammerrad Wolfhagen, utnevnt og meget snart havnet RMH i store konflikter med ham i stedet, for han var en mann med meget sterke meninger om Instituttets drift, som ofte gikk på tvers av hva RMH ønsket.

 

     Det nedenstående brevet, som tydeligvis er forfattet etter at RMH har fått en forespørsel om å uttale seg om hvorvidt Johan Kellers enke, sønn og bror, skulle få fortsette driften av de delene av de Kellerske anstalter som underviste døvstumme barn, fikk heller ikke den, for RMH, ønskede virkning. Driften av de Kellerske anstalter, som så sent som i 1880 hadde fått bevilget et statlig lån slik at de kunne bygge nye og mer tilfredsstillende lokaler til undervisningen ble ikke overtatt av staten. Men til gjengjeld ble det bestemt at det på et senere tidspunkt skulle opprettes en kommisjon, som skulle få ansvaret for å gjennomgår og komme med lovforslag vedrørende hele organiseringen av døvstummeundersvisningen i Danmark. Kommisjonen ble nedsatt i 1888, og RMH og forstanderen ved Fredericia, Georg Jørgensen, ble de som i prinsippet førte kommisjonens forslag i pennen. Ikke overraskende foreslo kommisjonen, i tillegg til en hel del annet, at de Kellerske anstalter skulle underlegges statlig drift - noe som ble vedtatt i Rigsdagen i 1890 - og således kom altså RMHs idéer til å gå "seirende" ut i striden med Johan Keller.

 

 


Professor Johan Keller, 1830-1834. Foto: Det Kongelige Bibliotek.
Enke etter Johan Keller, Cathrine Keller, f. Graae, 1833–1906. Foto: Privat.
Deres sønn, Christian Keller, 1858-1934, professor og forstander. Foto fra internett.
Johan Kellers bror, Emil Keller, 1835-1896, cand. jur. og forstander. Foto: Det Kongelige Bibliotek.
Hjalmar Keller, 1864-1909. Forstander ved instituttet i Baldersgade, inspektør i Nyborg og i 1904 ble han forstander i Fredericia, samtidig med Fritz August Bech, for henholdsvis B og A skolen. Foto: DKB.
Sofus Keller, 1857-1930, inspektør ved døveskolen i Meinungsade 6 for svakt begavede døvstumme. Hva han gjorde da de Kellerske døveskolene ble nedlagt, vites ikke. Foto: Privat.

Indstilling til Ministeriet af 1/9 1884 angaaende Prof. Kellers efterladte Anstalter[1][2]

 

DET HÖJE MINISTERIUM HAR I SKRIVELSE AF 12 JUNI d. A FORLANGT YTTRINGER AF MIG ANGAAENDE VEDLAGTE ANDRAGENDE, HVORI ENKEN EFTER AFDÖDE PROFESSOR  KELLER, FRU CATHRINE KELLER, MEDDELER, AT HUN I OVERENSSTEMMELSE MED HENDES AFDÖDE MANDS ÖNSKE AGTER MED MINISTERIETS BILLIGELSE AT FORTSÄTTE HANS GJERNING, SAMT ANHOLDER OM MINISTERIETS APPROBATION PAA, AT DE AF PROFESSOR KELLER OPRETTEDE OG LEDEDE ANSTALTER VEDBLIVENDE SOM HELHED BESTYRES PAA ANDRAGERINDENS VEGNE AF HENDES MANDS BRODER, FORSTANDER CAND.JUR. EMIL KELLER OG HENDES SÖN, LÄGE CHR. KELLER.[3]

 

I ANLEDNING HERAF SKULDE JEG TILLADE MIG AT FREMKOMME MED FÖLGENDE:

 

VEDLAGTE ANDRAGENDE GAAER I DET VÄSENTLIGE UD PAA AT ERHVERVE TILLADELSE TIL, AT DE AF AFDÖDE PROFESSOR JOHAN KELLER EFTERLADTE DÖVSTUMME-ANSTAL-TER MAA VEDBLIVE AT BESTAAE SOM PRIVATANSTALTER. TIL BEDÖMMELSE AF, HVOR-VIDT EN SAADAN TILLADELSE VIL KUNNE GIVES, MAA JEG FÖRST FREMDRAGE NOGLE OPLYSNINGER VEDRÖRENDE DÖVSTUMMEUNDERVISNINGENS HISTORIE HER I LANDET.

 

IFØLGE DET KGL. DÖVSTUMMEINSTITUTS FUNDATS AF 17 APRIL 1807 OG ENDNU MERE IFØLGE CANCELLI-PLACAT[4]  AF 11 APRIL 1817 SKULLE  ALLE DÖVSTUMME BÖRN I LANDET INDBRINGES TIL DÖVSTUMME-INSTITUTTET I KJÖBENHAVN (STATENS) FOR DER AT UNDERVISES OG OPLÆRES.

 

SIDEN 1817 ER DER ALTSAA SKOLETVANG FOR DÖVSTUMME. DENNE SKOLETVANG INDEHOLDER DETTE [5] DOBBELTE: PAA DEN ENE SIDE FORÄLDRENES PLIGT TIL AT INDSENDE DERES DÖVSTUMME BÖRN TIL STATENS UNDERVISNING OG OPDRAGELSE, PAA DEN ANDEN SIDE STATENS PLIGT AT TAGE IMOD BÖRNENE, SELV AT TAGE IMOD DEM.

 

STATEN HAR SIDEN SKOLEGANGENS OPRETTELSE SAAGODTSOM ALDRIG DISPENSE-RET FORÄLDRENE FRA AT OVERGIVE DERES DÖVSTUMME BÖRN TIL KYNDIG LEDELSE, DERIMOD HAR STATEN OFTERE OG I DE SIDSTE 15 AAR I MEGET BETYDELIG UDSTRÄK-NING FRITAGET SIG FOR PLIGTEN: SELV AT SÖRGE FOR ALLE DE DÖVSTUMME BÖRN.

 

DE TIDLIGSTE AF DISSE UNDTAGELSES- ELLER DISPENSATIONSTILFÄLDE ERE RET OPLYSENDE: 

 

SKOLELÄRER GUNDE THUESEN I BILLUM VED VARDE HAVDE SELV OPLÄRT SINE TO DÖVSTUMME SÖNNER, SAA AT DE KUNDE KONFIRMERES; HAN FIK TILLADELSE TIL AT OPLÄRE ANDRE DÖVSTUMME. DENNE DÖVSTUMMEUNDERVISNING, DER BEGYNDTE I TYVERNE, FORTSATTES EFTER HANS DÖD (OG MED STATENS BILLIGELSE) AF HANS SÖN GUNDE GUNESEN. ANSTALTEN VEDBLEV TIL IND I HALVTREDSERNE. NOGET SENERE, MEN  OGSAA I EN LANG RÄKKE AAR, BESTOD DER EN MINDRE DÖVSTUMME-ANSTALT I NÖRUP VED VEJLE UNDER LEDELSE AF PASTOR SVEISTRUP. I ODENSE VIRKEDE I EN 15 AAR OG LIGELEDES MED AUTORITETERNES BILLIGELSE EN FORBE-REDELSESANSTALT FOR DÖVSTUMME BÖRN. BESTYREREN VAR EN DÖVSTUM SKRÄDDER SCHMIDT.

 

DISSE MINDRE ANSTALTERS EXISTENTSBERETIGELSE LAAE UDELUKKENDE DERI, AT FORBINDELSESVEIENE IMELLEM FORÄLDRENE OG STATENS INSTITUT I KJÖBENHAVN DENGANG VAR SAA LANGSOMME OG KOSTBARE AT BEFARE. NAAR FORÄLDRENE I JYLLAND HAVDE AFGIVET DERES 8 Å[6]R GAMLE BARN TIL INSTITUTET I KJÖBENHAVN, SAA FIK DE DET FÖRST AT SE IGJEN EN 6 TIL 8 AAR EFTER. I ALLE DISSE AAR VAR BARNET BLEVET ALDELES FREMMED FOR FORÄLDRENE, FORHOLDET MELLEM DEM VAR BRUDT. – IKKE UNDERLIGT, AT FORÄLDRENE NÖDIGT VILDE SAALEDES BORTGIVE DERES BÖRN FOR BESTANDIGT, OG MEGET NATURLIGT, AT STATEN DERFOR TILLOD DE NÄRBOENDE AT BENYTTE NÄVNTE SMAAANSTALTER.

 

I MODSÄTNING HERTIL HAR STATSINSTITUTETS ELEVER I DE SIDSTE ATTEN[7] AAR HVERT AAR KUNNET SENDES I EN FEM UGERS SOMMERFERIE HJEM TIL FORÄLDRENE. BÖRN OG FORÄLDRE BLIVE NU IKKE MERE FREMMEDE FOR HINANDEN, MEN DERMED ER SAA DE NÄVNTE SMAAANSTALTERS LEVEBERETTIGELSE FORSVUNDEN, HVORFOR DA OGSAA DEN SIDSTE AF DEM OPHÖRTE ALLEREDE FOR EN 16 AAR SIDEN.

 

ALTSAA KUN SAALÄNGE DER VAR NOGEN GOD GRUND TILSTEDE FIK DISSE ANSTALTER LOV TIL AT UDFYLDE STATENS PLIGTER LIGEOVERFOR EN DEEL AF DE DÖVSTUMME BÖRN.     

 

INGEN AF DISSE UNDTAGELSESANSTALTER HAR VIST NOGENSINDE PAA ÉN GANG HAFT ET STÖRRE ELEVANTAL END EN 10 BÖRN; DE STAAE ALTSAA ALLE I BETYDNING LANGT TILBAGE FOR DE KELLERSKE UNDTAGELSES-ANSTALTER, DER FOR TIDEN ERE NAAEDE OP TIL AT UDFYLDE STATENS FORSORGSPLIGT MOD EN 140 BÖRN AARLIGT.

 

 


[1] CB: Der er et stempel på side 1, hvor der står:  R. Malling-Hansen’s Skrivekugle  E Ritzau København. Erik Ritzau – stifteren af det endnu eksisterende pressebureau Ritzaus Bureau - var jo både RMHs personlige ven gennem årtier – og forhandler af skrivekuglen – og altså endnu her i 1884, hvor der vist ikke bliver solgt ret mange skrivekugler.

SA: Det er på dette tidspunktet ”mekanikus” August Lyngbyes moderniserte modell som ble laget og solgt, men dessverre var nå RMH så opptatt av sitt neste store prosjekt, studiene av variasjoner i barns vekst og vektutvikling, og stort sett all hans tid gikk med til intens forskning for å finne beviser for sin hovedhypotese, at årsaken til at barna i noen perioder nesten utelukkende økte i vekt, og i andre perioder i høyde, var å finne i solas stråler. Dessverre klarte han aldri å sannsynliggjøre denne hypotesen, og i dag har vitenskapen en helt annen forklaring på fenomenet, hvor årsakene ligger i organismenes gener og ikke i påvirkning gjennom solens bestrålning.

[2] CB: Johan Keller (1830-84) var, ligesom RMH, en progressiv og anerkendt døvstumme- og åndssvagelærer og på utallige områder en samarbejdspartner og åndsfælle med RMH. Fra 1856 (kun 26 år gammel!) bestyrer for den af Dahlerup oprettede Døvstummeskole, der var grundlagt på talemetoden (CB: Altså på, at man forsøgte at lære de døve at tale. Hvor man på RMHs døveskole lærte dem tegnsprog. Der var vist en arbejdsfordeling mellem dem, så de mest begavede/egnede kom hos Keller – de andre hos RMH). I 1865 oprettede Keller en skole for åndssvage, der allerede fra 1867 blev en selvstændig anstalt, som senere førte til oprettelsen af flere andre anstalter for forskellige typer af åndssvage. (CB: der fik navnet De Kellerske Anstalter – er vist nævnt mange gang i RMH korrespondencen.)  Udgav forskellige lærebøger for abnormskolerne.

SA: På initiativ fra RMH ble det i 1867 opprettet en ordning, som gikk under navnet ”den danske deling”: De uegentlige døvstumme og de åndssvake døvstumme skulle undervises på de Kellerske anstalter, etter henholdsvis tale- og tegnmetoden, mens de egentlige døvstumme skulle innkalles til Døvstummeinstituttet, og undervises etter tegnmetoden. På den måten skulle man unngå at skolene konkurrerte om de samme elevene – og man fikk også etablert en ordning der elevene ble undervist etter den metoden som var best tilpasset deres læringsevner og hørsel. Til tross for denne avtalen, lå de to skolene ofte i et konkurranseforhold med hverandre, og RMH bebreidet Keller for å innkalle elever til seg som egentlig hørte hjemme på Instituttet, etter RMHs mening. Han mistenkte Keller for å ha økonomiske motiver, da den Kellerske anstalten ble støttet av staten etter antall elever. Da det skulle utnevnes ny direktør ved Instituttet da Trap gikk av, var RMH livredd for at Keller skulle få stillingen. Men han døde altså før stillingen skulle besettes. Malling-Hansen var for øvrig deltager i en kommisjon som ble nedsatt i 1888, for å utarbeide et forslag for å løse problemet med mangelen på skoleplasser for døvstumme i Danmark. RMH førte kommisjonens forslag i pennen, og det endte med loven av 1890, der staten overtok de Kellerske anstaltene helt og holdent, og det ble opprettet enda et institutt i Nyborg. Det ble også vedtatt at alle døvstumme først skulle innkalles til Instituttet i Fredericia, for deretter, når deres evner og hørsel var kartlagt grundig, å bli plassert ved den skolen, hvis undervisningsmetode de best kunne profitere fra.  Da dette brevet ble skrevet av RMH, hadde de Kelelrske anstalter kun 4 år igjen som  som private skoler, før de ble overtatt av staten.

 

[3] CB: Salmonsens leksikon – udgivet 1939 – har intet om Emil Keller, men et afsnit om Chr.Keller, hvor der bl.a. står: Chr. Keller (1858 – 1934). Dansk læge, blev 1884 forstander for de Kellerske Aandssvage-anstalter, som faderen, Johan Keller, havde skabt, og ledede dem til 1932. (CB: i 48 år –altså til han var 74 år! Var der ingen aldergrænse dengang?). 1900 flyttedes de fra Kbh. til Brejning ved Vejle. Keller var en dygtig pædagog og fremragende organisator og udvidede anstalterne stærkt.

SA: Hos Det Kongelige Bibliotek finnes følgende opplysninger: Emil Keller, 1835-1896, Cand. jur. og skoleforstander.

[4] CB: Vist nærmest en ministeriel befaling.

JMC: Iføge ”ordbog over det Danske Sprog” versionen 1700 – 1950 betød ’Kancelliplakat’: Plakat hvorved kancelliet offentliggør en kongelig resolution med fuld lovkraft.

[5] CB: Der er mange steder i brevet rettet med håndskrift i skrivekugleskriften, som i øvrigt ser flot ud. Jeg har skrevet disse rettelser ind, som om de var skrevet med kugleskrift. Der er også en masse overstregninger, hvor RMH har fortrudt formuleringerne. Den tekst der er overstreget har jeg ikke skrevet ind.

[6] CB: Det er et ’ægte’ Å –men bollen over A’et er tydeligvis lavet med håndskrift!

[7] CB: Hvorfor skriver han ATTEN – og ikke 18 ?? når der tydeligvis er tal på maskinen? På nutidsdansk er det jo omvendt. Der skriver man tal under 10 med bogstaver: fire og otte – og tal over ni med tal: 10 og 18!

Og han skriver ’16’ i næste afsnit! Mystisk!


Fundatsen til Det Kongelige Døvstummeinstitutt i København fra 1807
Placaten fra 1817, som RMH omtaler i brevet. Loven om det offentliges ansvar for undervisningen av døvstumme barn
Johan Kellers Døvstummeskole basert på talemetoden beliggende i Baldersgade.
Harald Valdemar Dahlerup, 1815-1894, opprettet som en forsøksordning den første døvstummeskole basert på talemetoden i 1846. Men forsøket ebbet ut i løpet av få år, og skolen ble overtatt av Johan Keller i 1858. Foto: Privat.

OPRINDELSEN TIL DE KELLERSKE DÖVSTUMME-ANSTALTER VAR FÖLGENDE. PAA FORSLAG AF EN LÄRER VED DET KGL. DÖVSTUMME-INSTITUT, CAND. THEOL. DAHLERUP, DER HAVDE STUDERET DÖVSTUMME-UNDERVISNINGEN OG NAVNLIG TALEMETHODEN[1] PAA EN REISE I UDLANDET, OPRETTEDE MINISTERIET I 1846 FÖRST PAA SELVE INSTITUTTET OG SENERE AFSONDRET FRA DET EN LILLE FORSÖGSANSTALT TIL OPLÄRELSE AF DÖVSTUMME BÖRN EFTER TALEMETHODEN, DER HIDTIL IKKE HAVDE FUNDET ANVENDELSE  VED DÖVSTUMMES OPLÄRELSE HER I LANDET. [2]  DEN ENDELIGE PRÖVE I DENNE ANSTALT I 1849 HAVDE ET SAADANT UDFALD, AT MINISTERIET PAA IND-STILLING FRA DET KGL. DÖVSTUMME-INSTITUTS DIREKTION RESOLVEREDE, AT DISSE FORSÖG BURDE OPHÖRE SOM STATSFORSÖG, OG AT TALEMETHODEN IKKE SKULDE INDFÖRES PAA DET KGL. DÖVSTUMME-INSTITUT.

 

DEN LILLE TALEMETHODE-ANSTALT FÖRTE SAA I NOGLE AAR OG UNDER FORSKJELLIGE HÄNDER EN HENSYGNENDE TILVÄRELSE SOM PRIVATANSTALT, INDTIL DAVÄRENDE CAND. THEOL. JOH. KELLER OVERTOG DEN I 1856 MED ET ELEVANTAL AF VIST KUN EN HALV SNES. – UNDER HANS KRAFTIGE, OG EFTER EN UDENLANDSREISE TILLIGE I STI-GENDE GRAD KYNDIG LEDELSE TILTOG ANSTALTEN RASK I ELEVTAL, FIK SNART NOGEN STATSUNDERSTÖTTELSE, OG BENYTTEDES AF STATEN TIL INDSÄTTELSE AF BÖRN, DER EFTER AT VÄRE BLEVNE DÖVE ENDNU HAVDE BEVARET BETYDELIGE RESTER AF TALE- FÄRDIGHED. 

 

MEN ISÄR FRA 1867, EFTER MINISTERIETS RESOLUTION AF 5 JANUAR, DER HENVISTE ALLE AANDSSLÖVE DÖVSTUMME OG ALLE UEGENTLIGE DÖVSTUMME TIL OPLÄRELSE I TALEMETHODENS ANSTALT, VOXEDE DENNE I ELEVANTAL OG I BETYDNING FOR DÖV-STUMMESAGEN. FRA DEN TID AF UNDERGIK ANSTALTEN TILLIGE DEN ÄNDRING, AT MEDENS DEN TIDLIGERE VÄSENTLIG VAR EN ANSTALT FOR EGENTLIGE DÖVSTUMME, SAA BLEV DEN NU MERE OG MERE, OG TILSIDST NÄSTEN UDELUKKENDE, ET INSTITUT FOR UEGENTLIGE DÖVSTUMME OG FOR AANDSSLÖVE DÖVSTUMME.

 

MED HVILKEN RET HAR NU STATEN OVERDRAGET TIL PROFESSOR KELLER DEN STATEN PAAHVILENDE PLIGT AT SÖRGE OGSAA FOR DISSE TO AFDELINGER AF DÖVSTUMME?

 

GRUNDEN TIL, AT STATEN LOD DEN DAHLERUPSKE FORSÖGSANSTALT BLIVE BESTAA-ENDE SOM PRIVATANSTALT, EFTER AT DEN VAR OPHÄVET SOM STATSANSTALT, MAA VISTNOK SÖGES DERI, AT STATEN FORMENTE, AT DEN DERVED LANGT BILLIGERE VILDE KUNNE FAAE ENDNU TALENDE DÖVSTUMME UNDERVISTE PAA EN HENSIGTSMÄSSIG MAADE, END OM DER FOR DETTE – SOM DET FORMODEDES – RINGE ANTAL BÖRN SKULDE OPRETTES EN SÄREGEN STATSANSTALT.

 

DENNE GRUND TIL AT OVERFÖRE STATENS PLIGT PAA ANDRE KUNDE KUN EXISTERE I FAA AAR; - DET VISTE SIG NEMLIG SNART, AT ANTALLET AF UEGENTLIGE DÖVSTUMME VAR SAA STORT HER I LANDET, AT SAADANNE BÖRN  VILDE KUNNE FYLDE EN ANSTALT AF NÄSTEN SAMME STÖRRELSE SOM DET KGL. DÖVSTUMME-INSTITUT.

 

STATENS BERETTIGELSE TIL FORTSAT OG STADIG UDVIDET OVERDRAGELSE TIL DE KELLERSKE ANSTALTER AF DENS FORSORGSPLIGT MOD DÖVSTUMME KAN HELLER IKKE SÖGES DERI, AT OPDRAGELSEN OG OPLÄRELSEN AF HENVED EN TREDIEDEL AF DE DÖVSTUMME BÖRN DERVED BLEV I DET HELE NOGET BILLIGERE, END OM STATEN SELV SKULDE HAVE TAGET SIG AF BÖRNENE. BERETTIGELSEN TIL DENNE OVERDRA-GELSE KAN HELLER IKKE FINDES DERI, AT STATEN HAVDE OPRETTET EN COMMISSION FOR TILSYN MED DE KELLERSKE ANSTALTER; DERTIL VAR DENNE COMMISSIONS MYN-DIGHED JO MEGET FOR BEGRÄNSET. – NEJ DEN SÖGTE BERETTIGELSE ER VISTNOK ALDELES UDELUKKENDE KNYTTET TIL PROFESSOR JOH. KELLERS PERSONLIGHED: -

 

PROFESSOR KELLER HAVDE OPTAGET TALEMETHODEN PAA EN TID, DA STATEN HAVDE LADET DEN FALDE; HAN FIK SNART PAAVIST DENS BERETTIGELSE I DÖVSTUMMEUN-DERVISNINGEN; DETTE I FORBINDELSE MED HANS STORE ENERGI, UALMINDELIGE DYG-TIGHED OG LEVENDE OG OPOFRENDE KJÄRLIGHED TIL ABNORMSAGEN VAR STATENS GARANTI FOR, AT HAN PAA BEDSTE MAADE VILLE REMPLACERE DEN I DENS PLIGT MOD DENNE PART AF DE DÖVSTUMME.

 

DET BÖR MAASKE HER ANFÖRES, AT JUST DENNE BETRAGTNINGSMAADE I SIN TID OGSAA HAR GJORT SIG GJÄLDENDE I RIGSDAGEN. UNDER FÖRSTE BEHANDLING AF LOVFORSLAGET ANGAAENDE OPRETTELSE AF ET DÖVSTUMME-INSTITUT I JYLLAND OG ANGAAENDE ET LAAN TIL PROF. KELLER TIL OPFÖRELSE AF EN NY ANSTALTSBYGNING  FOR UEGENTLIGE DÖVST. UDTALTE SAALEDES FOLKETHINGSMAND TH. NIELSEN: (SAMLINGEN 1879-80, RIGSDAGSTIDENDE NEDERST SIDE 2846) ”DER KUNDE NOK FRA EN ANDEN SIDE VÄRE NOGEN BETÄNKELIGHED VED DISSE PRIVATE ANSTALTER, MEN SAA-LÄNGE DE ERE I DEN MANDS HAAND /PROF. KELLERS/ SOM DE NU ERE, OG UNDER HANS STYRELSE, VIL JEG ALTID FÖLE MIG BEROLIGET”. H. SÖRENSEN /SIDE 2854/ VILDE AT LOVFORSLAGETS PAR 3. NO 2 SKULDE FORANDRES TIL AT MINISTERIET IKKE MED EET AARS OPSIGELSE, MEN OM FORNÖDENT STRAX SKULDE KUNNE  OVERTAGE DE PRIVATE ANSTALTER, SELV OM DENNE OVERTAGELSE SKULDE VÄRE FORBUNDET MED STORE PENGEOFFRE; HAN MENTE, AT KUN NAAR EN SAADAN BESTEMMELSE BLEV IND-SAT I LOVEN ”VILDE ENHVER ÄNGSTELSE FOR AT SAGEN LÄGGES I HAANDEN PAA EN PRIVATMAND, I VÄSENTLIGT GRAD MAATTE SVINDE”.

 

ENDVIDERE UDTALTE HAN: - ”DETTE SIGER JEG NAVNLIG MED HENSYN PAA FREMTIDEN, THI SAALÄNGE DEN NUVÄRENDE MAND FORTSÄTTER SIN VIRKSOMHED, NÄRER JEG IKKE SPOR AF TVIVL”.  DISSE UDTALELSER TILTRAADTES AF DR. G. WINTHER.  BILLE MENTE /MIDT PAA SIDEN 2959/ AT DER BURDE VÄRE EN OPSIGELSESFRIST AF EET AAR. MINISTEREN, FISCHER,  VAR ENIG MED BILLE HERI /ÖVERST SIDE 2865/ OG SLUTTER ANGAAENDE DENNE SAG SAALEDES: ”DEROM ER VI JO ALLE ENIGE, AT SAALÄNGE DEN NUVÄRENDE ENTREPRENÖR – LAD MIG KALDE HAM SAALEDES – STYRER DENNE SAG, SAALÄNGE ER DER IKKE DEN RINGESTE ANLEDNING TIL NOGEN FRYGT”. AF DISSE UD-TALELSER TURDE DET VISTNOK FREMGAAE SOM DET DAVÄRENDE FOLKETHINGS MENING, AT DE OMTALTE ANSTALTERS BERETTIGELSE TIL AT VEDBLIVE SOM PRIVAT-ANSTALTER VÄSENTLIG VAR KNYTTET TIL PROF KELLERS PERSONLIGHED.

 

DET ER ALTSAA VISTNOK SAALEDES, AT VED PROFESSOR KELLERS DÖD ER I ALT VÄSENTLIGT STATSGARANTIEN I DEN FORELIGGENDE SAG FORSVUNDEN, OG DERMED ER JO SAA OGSAA STATENS RET TIL AT LADE DE OMHANDLEDE DÖVSTUMME-ANSTAL-TER VICARIERE FOR DEN I DENS PLIGTER MOD DE UEGENTLIGE OG DE AANDSSLÖVE DÖVSTUMME  OPHØRT.

 


[1] CB: Jeg mener, at ’talemetoden’ betyder, at man lærer de døvstumme mundaflæsning og at tale selv –så godt de kan. I erkendelse af, at de ’døvstumme’ jo i virkeligheden ikke er stumme, men ikke kan lære at tale, kun fordi de er døve. Der er jo ikke noget i vejen med deres tale-organer  - altså tungen og munden og stemmebåndene??

Det er vist den største revolution i døvstumme-historien. Ellers lærte de døvstumme jo tegnsprog, som de kunne tale med hinanden – og – hvis forældrene lærte det –med deres forældre. Men det er meget ’indviklet’ – og det ved jeg alt for lidt om. Men det er mærkeligt – eller er det – at de åndssvage bliver sendt til døvstummeskolen – de er jo hverken døve eller stumme – men måske ude af stand til at lære at tale rent?

SA: Det er riktig at det blant de døve anvendtes et helt eget tegnspråk, med sin helt egne syntaks og grammatikk, men på denne tiden var dette de døves eget språk ennå ikke tatt i bruk i undervisningen. Det ble vel nærmest ansett som en slags ”trusel” mot at de døve kunne lære enten å bruke det offisielle tegnspråket(tegnmetoden), eller å lære leppeavlesning og å tale selv(talemetoden). Det var i disse årene en åpen strid om hvilken metode som var best – talemetoden eller tegnmetoden, og hver metode hadde sine tilhengere, som til tider kunne være temmelig kategoriske og uforsonlige. Her inntok RMH et ”mellomstandpunkt”, idet han klart innså verdien av begge metodene, og at elever med ulik grad av døvhet kunne profitere på å anvende forskjellige metoder. De som ble kalt uegentlig døve, som altså hadde eller hadde hatt hel eller delvis hørsel, burde etter RMHs syn undervises etter talemetoden, mens de egentlig døve(de som ikke hadde noen hørselrester elelr som alltid hadde vært døve) og de ”åndssvake” døve best kunne undervises etter tegnmetoden. I dag anvendes, såvidt jeg vet kun de døves eget tegnspråk i undervisningen. Den aller sterkeste forsvarer av talemetoden var forøvrig RMHs gamle venn og tidligere lærer på Døvstummeinstituttet i København, som RMH personlig tok initiativet til å få innsatt som forstander ved det nyopprettede Instituttet i Fredericia i 1881, som forøvrig kun skulle undervise elevene etter talemetoden. De var ganske stridbare de gamle pionerene innen døveundervisningen, og lå ofte i heftige strider med hverandre, som gjerne førtes i all ofentlighet i avisspaltene.

[2] CB: Her i teksten er der en Asterisk, der ser ud til at henvise til en sværtlæselig håndskrevet fodnote nederst på siden, hvor der – så vidt jeg kan tyde det – står: ”En Tysker, Baumann, havde dog tidligere gjort nogle mindre heldige forsøg paa Oplærelse her i Kbhn af døvst. Börn med Talemethoden.”



Thomas Nielsen, 1838-1895, politiker. Foto: DKB.
Hans Sørensen, 1838-1884, lærer og folketingsmann. Foto: DKB.
Geert Winther, 1813-1905, politiker. Foto: DKB.
Carl Steen Andersen Bille, 1828-1898, politiker og redaktør. Foto: DKB.
J. C. H. Fischer, 1814-1885, folketingsmann og minister. Foto: DKB.
Direktør ved Døvstummeinstituttet, Geheimeetatsraad J. P. Trap, 1810-1885. Det er ikke sikkert at han en gang leste brevet før det ble sendt. Trap hadde gitt RMH meget vide fullmakter til både å åpne hans post og forfatte brev i hans navn. Foto: DKB.
Professor Johan Keller, 1830-1884. Direktør for de Kellerske anstalter. Foto fra internett.

DET TIDSPUNKT MAA VÄRE INDTRAADT, DA MINISTERIET, SYNES DET, IKKE ALENE HAR RET TIL AT SIGE, MEN MAASKE BÖR SIGE (I HENHOLD TIL LOVEN AF 22 MARTS 1880, PAR 3 NO. 2) AT DET NU MAA ANSEES FOR HENSIGTSMÄSSIGT AT STATEN PAA GRUNDLAG AF ET AARS OPSIGELSE OVERTAGER PROF. KELLERS EFTERLADTE ANSTALTER FOR UEGENTLIGE OG  AANDSSLÖVE DÖVSTUMME.

 

RIGTIGHEDEN HERAF SYNES OGSAA AT FREMGAAE AF FÖLGENDE:-

 

1. PROF. KELLER HAVDE VED SIN DÖD SAMLET UNDER SIN BESTYRELSE I ALT FEM FOR-SKJELLIGE ABNORMANSTALTER MED HENVED 500 ALUMNER OG MED EN 60 LÄRERE, LÄRERINDER OG PLEIJEMÖDRE. NAAR STATEN HAR LADET HELE DENNE VIRKSOMHED I ALT VÄSENTLIGT VÄRE UNDER UCONTROLLERET OVERBESTYRELSE AF EN PRIVAT-MAND, DER TILLIGE I PECUNIÄR HENSEENDE VAR BUNDET TIL DISSE INSTITUTIONER, SAA ER STATEN VISTNOK, OG I DET FORELIGGENDE TILFÄLDE MED AL GOD GRUND, GAAET TIL DEN YDERSTE GRÄNDSE AF DEN TILLID, DEN KAN HÄDRE EN MAND MED. MEN DENNE TILLID KAN SELVFÖLGELIG IKKE UDEN VIDERE OVERFÖRES PAA ANDRE. DE GARANTIER, DE HERRER CAND. JUR. KELLER, FORSTANDER I DE SIDSTE AAR FOR AN-STALTEN FOR UEGENTLIGE DÖVSTUMME, BRODER TIL DEN AF DÖDE, SAMT DEN AFDÖ-DES SÖN CAND. MED. KELLER KUNNE BYDE STATEN, ERE JO IKKE MEGET STORE I FOR-HOLD TIL DEN AFDÖDES.

 

I DETMINDSTE FOR DEN SIDSTNÄVNTES VEDKOMMENDE VILDE DET VEL VÄRE VANSKE-LIGT AT KOMME I BETRAGTNING VED BESÄTTELSE AF ET FORSTANDEREMBEDE I EN AF STATENS ABNORMANSTALTER, MEN DET DER HER ATTRAAES, GAAER JO LANGT UDO-VER EN SAADAN STILLING. DEN EXTRAORDINAIRE TILLID, SOM STATEN MED GOD GRUND VISTE PROF. KELLER, TÖR VIST NÄPPE I SAMME UDSTRÄKNING OVERFÖRES PAA HANS NÄVNTE TO SLÄGTNINGE.

 

2. HERTIL KOMMER ENDVIDERE, AT DET, AT STATEN HAR LADET DISSE TO ANSTALTER BESTAAE SOM PRIVAT-ANSTALTER, DOG HAR FÖRT IND I ENKELTE FORHOLD, DER BURDE HAVE VÄRET ANDERLEDES OG HELDIGERE FOR STATENS PLEIEBÖRN END DE HAVE VÄRET: - DE OFTE MEGET TRYKKENDE ÖKONOMISKE FORHOLD, HVORUNDER PROFESSOR KELLERS ANSTALTER VISTNOK INDTIL FOR EN 4 AAR SIDEN HAR MAATTET ARBEIDE, HAR BLANDT ANDET HAFT EN MEGET RINGE GAGERING AF LÄRERKRÄFTERNE TILFÖLGE, OG HERAF MAATTE IGJEN RESULTERE, AT DE FÄRRESTE LÄRERE OG LÄRER-INDER  I DE NÄVNTE ANSTALTER HAVDE NOGEN PÄDAGOGISK FORDANNELSE, DA DE ANSATTES VED ANSTALTERNE, SAMT AT INGEN AF PERSONALET NOGENSINDE HAR GJORT SIG BEKJENDT MED UNDERVISNING OG UNDERVISNINGSRESULTATER PAA ANDRE DÖVSTUMME-ANSTALTER MED UNDTAGELSE AF DE LÄRERE OG LÄRERINDER, DER HAVE DELTAGET I DE AFHOLDTE ABNORM-CONGRESSER. I SAMME RETNING KUN-DE NÄVNES, AT STATEN, EFTER FORÖGELSE AF SIT TILSKUD TIL ANSTALTERNE IKKE GJENNEM AFLAGT REGNSKAB ELLER PAA ANDEN MAADE HAR NOGEN GARANTI FOR AT DET FORÖGEDE TILSKUD VIRKELIG I EN ELLER ANDEN RETNING KOMMER DE DÖV-STUMME TILGODE. – JA, DET KUNDE OGSAA HER ANFÖRES, AT DET VEL NÄPPE VILDE KUNNE INDRÖMMES EN STATSANSTALTS-FORSTANDER, HVAD FORSTANDEREN FOR DEN PRIVATE ANSTALT FOR UEGENTLIGE DÖVSTUMME HAR FAAET LOV TIL – NEMLIG AT HAVE SIN BOLIG LANGT BORTE FRA DEN ANSTALT, SOM HAN ER FORSTANDER FOR.

 

3. TIL GUNST FOR STATENS OVERTAGELSE AF DE OMHANDLEDE ANSTALTER SKAL JEG ENDNU TILLADE MIG AT ANFÖRE DETTE: SIDEN MINISTERIETS RESOLUTION AF 5 JANUAR 1867, OG ENDNU MERE SIDEN OPRETTELSEN IFÖLGE LOV AF 22 MARTS 1880 AF INST. I FREDERICIA, ER DANMARK MED HENSYN TIL OMSORG FOR SINE DÖVSTUMME NAAET VIDT FREM FOR ALLE ANDRE LANDE. MEN SOM ORDNINGEN AF DENNE SAG I DET HELE ER EN MÖNSTERORDNING, OG ANERKJENDES OM EN SAADAN, SAALEDES BÖR OGSAA DE PAA DENNE ORDNING BYGGEDE ANSTALTER SNART VISE SIG SOM MÖN-STERANSTALTER – TIL BEVIS FOR ANDRE LANDE PAA, HVAD DER KAN OG BÖR TILSTRÆ-BES. MEN DETTE NAAER STATEN VISTNOK BEDST VED UDELUKKENDE AT HAVE ALLE DE VEDKOMMENDE 4 ANSTALTER I EGEN HAAND, SAALEDES OM DEN JO FORÖVRIGT VED OPRETTELSEN AF SKOLETVANG SELV HAR PAALAGT SIG.

 

VISTNOK DEN ENESTE GRUND, DER MED EN VIS BERETTIGELSE KUNDE HÄVES IMOD AT LADE DE OMHANDLEDE ANSTALTER BLIVE STATSANSTALTER, TURDE VÄRE DEN, DER ANFÖRES AF RIGSDAGSMAND TH. NIELSEN PAA DET FORANOMTALTE STED. HAN MEN-TE, AT EN GAVNLIG OG FRUGTBRINGENDE CONCURRENCE VILDE KUNDE BLIVE FÖLGEN AF, AT STATSANSTALTER OG PRIVATE ARBEIDEDE VED SIDEN AF HVERANDRE PAA SAM-ME OPGAVES LÖSNING. – DERTIL MAA DOG SIGES, AT DET TILSTRÄKKELIGT HAR VIST SIG, AT NOGEN EGENTLIG CONCURRENCE KAN DER ALDELES IKKE OPSTAAE MELLEM DE PRIVATE OG STATENS DÖVST.-ANSTALTER, VÄSENTLIGT FORDI DE ELEVER, DER ARBEIDES MED, ERE GRUNDFORSKJELLIGE, SAA AT DER IKKE KAN SKE NOGEN FRUGTBRINGENDE SAMMENLIGNING MELLEM UNDERVISNINGSMETHODER OG UNDERVISNINGS-RESULTATER FRA DE FORSKJELLIGE STEDER.

 

HOVEDRESULTATET AF ALT FORANSTAAENDE STÖTTES TIL OVERFLOD DERVED, AT DER (SE SIDE 8 OG 9 I PASTOR MALLING-HANSENS FORSLAG OM OPRETTELSE AF EN DÖVSTUMME-ANSTALT I JYLLAND) I ALLE LANDE ER EN BEVÄGELSE HENIMOD AT FORETRÄKKE  STATSINSTITUTER, AT DER FOR TIDEN KUN ER FAA PRIVATE DÖVSTUM-ME-INSTITUTTER TILBAGE I EVROPA AF DE MANGE TIDLIGERE; MEDENS DE FLESTE AF DE ANSTALTER, DER ENDNU KALDES PRIVATE, STAAE I ET SAADANT FORHOLD TIL STA-TEN ELLER TIL SNEVRE REGJERINGSMYNDIGHEDER , AT ALLE KJENDETEGN PAA DEN PRIVATE INSTITUTION ERE BORTFALDNE. (* – her henvises til en

efterskrift – se nederst i dokumentet)

 

SKULDE DET HÖIE MINISTERIUM  BESLUTTE SIG TIL AT OVERFÖRE DE OMHANDLEDE TO KELLERSKE DÖVST-ANSTALTER TIL STATEN, DA VIL DER JO I DEN ANLEDNING BLIVE ET STORT ANTAL SAGER OG FORHOLD AT TAGE UNDER NÄRMERE OVERVEIELSE. JEG SKAL BLOT NÄVNE FÖLGENDE: _ ANSTALTERNES LÖSKJÖBNING FRA BOET, ORDNING AF FORHOLDET MELLEM DE NYE STATSANSTALTER OG DEM, DER EVENTUELT BLIVE BE-STAAENDE SOM PRIVAT-ANSTALTER, BEVILLING AF PENSION TIL ENKEFRUE KELLER, ORDNING AF FORSTANDER- OG LÄRERFORHOLD VED DE TO ANSTALTER,  HVAD LÖN-NING M.M. ANGAAR, BYGNINGERNES BELIGGENHED, INDRETNING OG RUMFORHOLD UNDER HENSYN TIL ELEVANTALLET OSV.

 

JEG SKAL HERVED TILLADE MIG AT UDTALE MIN PERSONLIGE MENING: TIL BESVARELSE AF FLERE AF DE HERHENHÖRENDE SPÖRGSMAAL MANGLER STATENS TILSYNSCOMMIS-SION I SIN NUVÄRENDE SAMMENSÄTNING DET FORNÖDNE HYGIEINISKE KJENDSKAB OG DET FORNÖDNE SPECIELLE SAGKJENDSKAB TIL DÖVSTUMME-UNDERVISNING.

 

Den 1   Sept. 1884. Directør Trap.  RMH

 

 

 

*(Efterskrift: RMH skriver på side 14 i originalteksten – midt på side 6 i denne transkribering):

 

’indsættes som sammenfatning under side 14:

 

DEN ENESTE PRIVATE INSTITUTION HER I LANDET FORUDEN DE KELLERSKE ER DEN AF FRÖKEN MATHISEN BESTYREDE, DER ER OPRETTET FOR BÖRN AF BEDRE STILLEDE FORÄLDRE. DENNE ANSTALTS BERETTIGELSE SOM PRIVAT-ANSTALT BESTAAER DERI, AT DEN EFTERKOMMER EN BILLIG FORDRING FOR DISSE FORÄLDRE, DEN, AT DERES BÖRN FAAER EN VIDEREGAAENDE UNDERVISNING, UNDER FORHOLD, SOM PASSER MED DE HJEM, HVORFRA DE ERE UDGAAEDE.  DA DENNE ANSTALTS BÖRNETAL ER MEGET RINGE, VILDE DET MEDFÖRE FOR STORE OMKOSTNINGER FRA STATENS SIDE, OM DER FOR DISSE BÖRN SKULDE OPRETTES EN SÄREGEN ANSTALT. FRÖKEN MATHIESENS SKOLEHJEM VILDE SELV MED DEN BEVILGEDE STATSUNDERSTÖTTELSE IKKE KUNNE BESTAAE, MEDMINDRE HUN ANTOG SIG ALLE KLASSER AF ABNORME BÖRN FRA BEDRE STILLEDE FORÄLDRE.

 

 

 

Foto 1: Da Døvstummeinstituttet i Fredericia ble opprettet i 1880, sørget RMH for å få ansatt sin gamle kollega fra instituttet i København, Georg Jørgensen, 1838-1905, som forstander. Tidvis samarbeidet de, tidvis utvekslet de illsinte brev med hverandre, når det var noe i de var uenig om.
Foto 2: En annen mann som RMH havnet i alvorlig konflikt med, var Kammerherre Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, som overtok som direktør for Døvstummeinstituttet da Trap ble syk og døde i 1885. Wolfhagen var i likhet med både RMH, Georg Jørgensen og Johan Keller en meget viljesterk mann, som overhode ikke hadde tenkt seg at den gamle arbeidsdelingen der RMH forfattet brev i både sitt eget og i direktørens navn skulle få fortsette. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)
Foto 3: Da direktør Trap ble alvorlig syk i 1883, var RMH alvorlig redd for at Johan Keller, 1830-1884, hans største "konkurrent" skulle bli utnevnt til hans etterfølger som direktør ved Døvstummeinstituttet. RMH sørget derfor for å lansere Wolfhagen som sin egen kandidat, selv om han nok helst ville ha stillingen selv. Da Keller overraskende døde før stillingen var besatt, var "faren over" og RMH tok nå sjansen på å lansere seg selv som ny direktør, men ministeriet valgte i stedet Wolfhagen. Det førte til nye konflikter og overopphetet brevveksling mellom RMH og hans overordnede. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)

 

Under dette bildet ses noen nesten utviskede setninger, der det fremgår at bildet er en gave fra Johan Keller til Rasmus Malling-Hansen. Dette kan kanskje ses som en meget vennlig gest, men i følge Jan William Rasmussen i Døvehistorisk Selskab var det mer å betrakte som en provokasjon overfor Malling-Hansen. Keller var godt klar over RMHs misnøye med at han tok inn elever som sannsynligvis hørte mer hjemme på Døvstummeinstituttet, og å sende bilder av sine avgangselever i et så stort antall kan nærmest oppfattes som om han ønsker å "peke nese" av RMH og si: Æda bæda, se så mange elever jeg har - langt flere enn deg, eller hva? RMH som hadde et særdeles hissig gemytt kan nok ikke ha unngått å oppfatte dette som et pek!

1884.09.01 til Ministeriet. Versjon II.

Inspektør Hans Jensen Lassen, 1849-1911, ved Døvstummeinstitutt i Kjøbenhavn. Han tok senere navnet Ketting i tilegg til sitt eget - etter sitt fødested.
Professor Johan Keller, 1830-1834. Foto: Det Kongelige Bibliotek.
Enke etter Johan Keller, Cathrine Keller, f. Graae, 1833–1906. Foto: Privat.
Johan Kellers bror, Emil Keller, 1835-1896, cand. jur. og forstander. Foto: Det Kongelige Bibliotek.
Ekteparet Kellers sønn, Christian Keller, 1858-1934, professor og forstander. Foto fra internett.
Direktør ved Døvstummeinstituttet, Geheimeetatsraad J. P. Trap, 1810-1885. Det er ikke sikkert at han en gang leste brevet før det ble sendt. Trap hadde gitt RMH meget vide fullmakter til både å åpne hans post og forfatte brev i hans navn. Foto: DKB.
Hans Sørensen, 1838-1884, lærer og folketingsmann. Foto: DKB.
Geert Winther, 1813-1905, politiker. Foto: DKB.
Carl Steen Andersen Bille, 1828-1898, politiker og redaktør. Foto: DKB.
Thomas Nielsen, 1838-1895, politiker. Foto: DKB.

Research, transskribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen

Illustrasjoner og kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

Nedenstående 15-sidige håndskrevne skrivelse er fundet i Rigsarkivets mapper med dokumenter relaterede til det Kgl. Døvstummeinstitut i København. Sverre Avnskog og jeg er enige om, at forfatteren er Rasmus Malling-Hansen. Fremstilingsmåden, ordvalget, argumentationen, analysen og hele skrivelsens struktur viser, at han har formuleret den. Skriften er ikke hans, ejheller Jens Peter Traps, og vi er ganske sikre på, at Malling-Hansen har fået sin skriver, Han Jensen Lassen (senere med navnet ’Ketting’ tilføjet), 1849-1911, til at udskrive dokumentet – sirligt og tydeligt.

 

Malling-Hansens nærmeste chef, Jens Peter Trap, 1810-1885, var sygemeldt og ikke i tjeneste fra begyndelsen af 1884. Man ser tydeligt på hans underskrift, at han var syg, og Trap døde i januar 1885.

 

Man kan se denne skrivelse som en forløber for den senere statslige kommission af 15 september 1888, som havde til opgave at planlægge undervisningen og forsorgen af døvstumme og ”aandssvage” i Danmark fremover. I denne kommission var Rasmus Mallig-Hansen en drivende kraft og den som ikke kun udførte det arkivmæssige forberedelses-arbejde men også førte pennen. En vigtig premis for kommissionens arbejde var, at Staten ønskede argumenter for at overtage de Kellerske anstalter, og rapporterede leverede disse i fuld udstrækning. For detaljer: Se vor udførlige artikel ’Rasmus Malling-Hansen og kommissionsrapporten fra oktober 1889’ under fanebladet ’Educational Reformer’.

 

- - - - -

 

Det høje Ministerium har i Skrivelse af 12te Juni d.A. forlangt Ytringer af mig angaaende vedlagte Andragende, hvori Enken efter afdøde professor Keller, Fru Cathrine Keller[1], meddeler, at hun i Overensstemmelse med hendes afdøde Mands Ønske agter med Ministeriets Billigelse at fortsætte hans Gjerning, samt anholder om Ministeriets Approbation paa, at de af Prof. Keller oprettede og ledede Anstalter vedblivende bestyres paa Andragerindens Vegne af hendes Mands Broder, cand. jur. Forstander Emil Keller[2], og hendes Søn, Læge Chr. Keller[3]. – I Anledning heraf skulde jeg tillade mig at fremkomme med Nedenstaaende: -

 

Vedlagte Andragende gaar i det Væsentlige ud paa at erhverve Tilladelse til, at de af afdøde Prof. Johan Keller efterladte Døvstummeanstalter maa vedblive at bestaa som Privatanstalter. – Til Bedømmelse af, hvorvidt en saadan Tilladelse vil kunne gives, maa jeg først fremdrage nogle Træk af Døvstumme-Undervisningens Historie her i Landet.

 

I Følge det kgl. Døvstumme-Instituts Fundats af 17.de April 1807 og endnu mere i Følge Kancelli-Plakat af 11.te April 1817 skulle alle døvstumme Børn i Landet ”indbringes til Døvstumme-Institutet i Kjøbenhavn (Statens) for der at undervises.” Siden 1817 er der altsaa ”Skoletvang” for Døvstumme; men denne Skoletvang indeholder dette dobbelte: - Paa den ene Side Forældrenes Pligt – at indsende ders døvstumme Børn til Statens Undervisning og Opdragelse; paa den anden Side Statens Pligt – at tage imod Børnene, selv at tage imod dem. Staten har siden Skoletvangens Oprettelse saa godt som aldrig dispenseret Forældrene fra at overgive deres døvstumme Børn til kyndig Ledelse, derimod har Staten oftere, og i de sidste 15 Aar i meget betydelig Udstrækning fritaget sig for Pligten: - selv at sørge for alle de døvstumme Børn.

 

De tidligste af disse Undtagelser – eller Dispensations-Tilfælde ere ret oplysende:

 

Skolelærer Gunde Thuesen i Billum ved Varde havde selv oplært sine to døvstumme Sønner, saa at de kunde konfirmeres. Han fik Tilladelse til at oplære andre Døvstumme. Denne Døvstummeundervisning, der begyndte i Tyverne, fortsattes efter hans Død og med Statens Billigelse af hans Søn Gunde Gundesen. Anstalten vedblev til ind i Halvtredserne.

 

Noget senere, men ogsaa i en lang Række Aar, bestod der en sanktioneret Døvstummeanstalt i Nørup ved Vejle under Ledelse af den Døvstumme Bothilde Christensen og af Sognepræsten Sveistrup.

 

I Odense virkede i en 15 Aar og ligeledes med Autoriteternes Billigelse en Forberedelsesanstalt for døvstumme Børn. Bestyreren var en døvstum Skrædder Schmidt.

 

Disse mindre Anstalters Existens-Berettigelse laa udelukkende deri, at Forbindelsesvejene imellem Forældrene og Statens Institut i Kjøbenhavn vare saa langsomme og kostbare at befare. Naar Forældre i Jylland havde afgivet deres 8 Aar gamle Barn til Institutet i Kjøbenhavn, saa fik de det først at se igjen en 6-8 Aar efter. I alle disse Aar var Barnet blevet aldeles fremmed for Forældrene, Forholdet imellem dem var brudt. – Ikke underligt, at Forældre nødigt vilde saaledes bortgive deres Børn for bestandigt, - og meget naturligt, at Staten derfor tillod de Nærboende at benytte nævnte Smaa-anstalter.

 

I Modsætning hertil har Statsinstitutets Elever hvert Aar i de sidste 18 Aar kunnet sendes hjem til Forældrene i en 5 Uger under Sommerferien. Børn og Forældre blive nu ikke mere fremmede for hinanden; men dermed er saa de nævnte Smaaanstalters Leveberettigelse forsvunden, hvorfor da ogsaa den sidste af dem ophørte allerede for en 16 Aar siden.

 

Altsaa: kun saalænge der var nogen god Grund til Stede derfor fik disse Anstalter Lov til at udfylde Statens Pligter ligeoverfor en Del af de døvstumme Børn.

 

Ingen af disse Undtagelses-Anstalter have vist nogensinde havt et større Elev-Antal end en 10 Børn; - de staa altsaa alle i Betydning langt tilbage for de Kellerske Undtagelses-Anstalter, der for Tiden ere naaede op til at udfylde Statens Forsorgs-Pligt mod en 140 Børn aarlig.

 

Oprindelsen til de Kellerske Døvstummeanstalter var følgende: -

 

Paa Forslag af en Lærer ved det kgl. Døvstummeinstitut, cand.theol. Dahlerup, der havde studeret Døvstumme-Undervisning og navnlig Talemethoden paa en Rejse i Udlandet, oprettede Ministeriet i 1846 først paa selve Institutet og senere afsondret fra det en lille Forsøgs-Anstalt til Oplærelse af døvstumme Børn efter Talemethoden, der hidtil ikke havde fundet Anvendelse ved Døvstummes Oplærelse her i Landet.*)[4] 

 

Den endelige Prøve i denne Anstalt i 1849 havde et saadant Udfald, at Ministeriet paa Indstilling af det Kgl. Døvstumme-Instituts Direktion resolverede, at disse Forsøg burde ophøre som Stats-Forsøg, og at Talemethoden ikke skulde indføres paa det Kgl. Døvstumme-Institut. Den lille Talemethode-Anstalt førte saa i nogle Aar og under forskjellige Hænder en hensygnende Tilværelse som Privatanstalt, indtil daværende cand.theol. Johan Keller overtog den i 1856 med et Elev-Antal af vistnok kun en halv Snes. Under hans kraftige, og efter en Udlandsrejse tillige i stigende Grad kyndige Ledelse tiltog Anstalten rask i Elev-Antal, fik snart nogen Statsunderstøttelse, og benyttedes af Staten til Indsættelse af Børn, der – efter at have mistet Hørelsen – endnu havde bevaret tydelige Rester af Talefærdighed.

 

Men især fra 1867 efter Ministeriets Resolution af 5te Januar, der henviste alle uegentlige Døvstumme og alle aandssløve Døvstumme til Oplærelse i Talemethodens Anstalt, voxede denne i Elev-Antal og i Betydning for Døvstumme-Sagen. Fra den Tid af undergik Anstalten tillige den Ændring, at medens den tidligere væsentlig var en Anstalt for egentlige Døvstumme, saa blev den nu mere og mere, og tilsidst næsten udelukkende et Institut for uegentlige Døvstumme og for aandssløve Døvstumme.

 

Med hvilken Ret har nu Staten overdraget til Prof. Keller den Staten paahvilende Pligt at sørge ogsaa for disse to Afdelinger af Døvstumme?

 

Grunden til, at Staten lod den Dahlerupske Forsøgs-Anstalt blive bestaaende som Privat-Anstalt, efter at den var ophævet som Stats-Institut, maa vistnok søges deri, at Staten formente, at den derved langt billigere vilde kunne faa endnu talende Døvstumme underviste paa en hensigtsmæssig Maade, end om der for dette – som det formodedes – ringe Antal Børn skulde oprettes en særegen Stats-Anstalt.

 

Denne Grund til at overføre Statens Pligt paa Andre kunde kun existere i faa Aar: - Det viste sig nemlig snart, at Antallet af uegentlige Døvstumme var saa stort her i Landet, at saadanne Børn vilde kunne fylde en Anstalt af næsten samme Størrelse som det Kgl.Døvstumme-Institut.

 

Statens Berettigelse til fortsat og stadig udvidet Overdragelse til de Kellerske Anstalter af dens Forsorgs-Pligt mod Døvstumme kan heller ikke søges deri, at Opdragelsen og Oplærelsen af henved ⅓ af de døvstumme Børn derved blev i det Hele noget billigere, end om Staten selv skulde have taget sig af Børnene.-

 

Berettigelsen til denne Overdragelse kan heller ikke findes deri, at Staten havde oprettet en Komission for Tilsyn med de Kellerske Anstalter; dertil var denne Komissions Myndighed jo meget for begrændset.

 

Nej – den søgte Berettigelse er vistnok aldeles udelukkende knyttet til – Prof. Johan Kellers Personlighed: -

 

Prof. Keller havde optaget Talemethoden paa en Tid, da Staten havde ladet den falde. Han fik snart paavist dens Berettigelse i Døvstumme-Undervisningen. Dette i Forbindelse med den Energi, ualmindelige Dygtighed og levende og opofrende Kjærlighed til Abnormsagen var Statens Garanti for, at han paa bedste Maade vilde remplacere Staten i dens Pligt med denne Part af de Døvstumme.

 

Det bør maaske her anføres, at just denne Betragtningsmaade i sin Tid ogsaa har gjort sig gjældende i Rigsdagen:

 

Under første Behandling af Lovforslaget angaaende Oprettelsen af et Døvstumme-Institut i Jylland og angaaende et Laan til Prof. Keller til Opførelse af en ny Anstaltsbygning for uegentlige Døvstumme – udtalte saaledes Folkethingsmand Th. Nielsen[5] (se Rigsdagstidende for Samlingen 79-80, nederst s.2846): - ”der kunde nok fra en anden Side være nogen Betænkelighed ved disse private Anstalter, men saa længe de ere i den Mands Haand (prof. Kellers), som de nu ere, og under hans Styrelse, vil jeg altid føle mig beroliget”.

 

– Folkethingsmand H. Sørensen[6] (S.2854) vilde, at Lovforslagets § 3 No 2 skulde forandres til, at Ministeriet ikke med 1 Aars Opsigelse, men om fornødent strax skulde kunne overtage dde private Anstalter, selv om denne Overtagelse vilde nødendiggjøre store Pengeofre. Han mente, at kun naar en saadan Bestemmelse blev indsat i Loven, vilde enhver Ængstelse for at Sagen lægges i Haanden paa en Privatmand, i væsentlig Grad svinde.

 

Endvidere udtalte han (øverst S.2855) ”dette siger jeg navnlig med Hensyn paa Fremtiden, thi saa længe den nuværende Mand fortsætter sin Virksomhed, nærer jeg ikke Spor af Tvivl” – disse Udtalelser tiltraadtes af Dr. G. Winther[7]. – Bille[8] mente (midt paa S.2859), at der burde være en Opsigelsesfrist paa 1 Aar.- Ministeren, Fischer[9], var enig med Bille heri (øverst S. 2865) og sluttede angaaende denne Sag saaledes: - ” derom ere vi jo alle enige, at saalænge den nuværende Entreprenør – lad mig kalde ham saaledes – styrer denne Sag, saa længe er der ikke den ringeste Anledning til nogen Frygt.”

 

Af disse Udtalelser turde det vistnok fremgaa som det daværende Folkethings Mening, at de omtalte Anstalters Berettigelse til at vedblive som Privatanstalter væsentlig var knyttet til Prof. Kellers Personlighed.

 

Det er altsaa vistnok saaledes, at ved Prof. Kellers Død er i alt væsentligt Statsgarantien i den foreliggende Sag forsvunden, - og dermed er jo saa ogsaa Staten Ret til at lade de omhandlede Døvstumme-Anstalter vikariere for den i dens Pligter mod de uegentlige og de aandssløve Døvstumme ophørt.

 

Det Tidspunkt maa være indtraadt, synes det, da Ministeriet ikke alene har Ret til at sige, men maaske bør sige (i Henhold til Loven af 22de Marts 1880 § 3 Nr. 2), - at det nu maa ”anses for hensigtsmæssigst” at Staten paa Grundlag af 1 Aars Opsigelse overtage Prof. Kellers efterladte Anstalter for uegentlige og aandssløve Døvstumme.

 

Rigtigheden heraf synes ogsaa at fremgaa af følgende: -

 

1, Prof. Keller havde ved sin Død samlet under sin Bestyrelse ialt 5 forskjellige Abnormanstalter med henved 500 Alumner og med en 60 Lærere, Lærerinder og Plejemødre. Naar Staten har ladet hele denne Virksomhed i alt Væsentligt være under ukontrolleret Overbestyrelse af en Privatmand, der tillige i pekuniær Henseende var bundet til disse Institutioner, saa er Staten vistnok, - og i det foreliggende Tilfælde med al god Grund, - gaaet til den yderste Grændse af den Tillid, den kan hædre en Mand med.

 

Men denne Tillid kan selvfølgelig ikke uden videre overføres paa Andre: - de Garantier, som Dhrr. cand. jur. Keller, Forstander i de sidste Aar for Anstalten for uegentlige Døvstumme, Broder til den Afdøde, samt den Afdødes Søn, cand. med. Keller – kunne byde Staten. Ere jo ikke meget store i Forhold til den Afdødes.

 

Idetmindste for den Sidstnævntes Vedkommende vilde det vel være vanskeligt at komme i Betragtning ved Besættelse af en Forstander-Embede i en af Statens Abnormanstalter; men det, der her attraas, gaar jo langt ud over en saadan Stilling. Den extraordinaire Tillid, som Staten med god Grund viste Prof.Keller, tør vist næppe i samme Udstrækning overføres paa hans nævnte to Slægtninge.

 

2, Hertil kommer endvidere, at det, at Staten har ladet disse to Anstalter bestaa som Privatanstalter, dog har ført ind i enkelte Forhold, der burde have været anderledes og heldigere for Statens døvstumme Plejebørn end de have været:

 

De ofte meget trykkende økonomiske Forhold, hvorunder Prof.Kellers Anstalter – vistnok indtil for en 4 Aar siden – har maattet arbejde, har blandt andet havt en meget ringe Gagering af Lærerkræfterne til Følge og heraf maatte igjen resultere, at de færreste Lærere og Lærerinder i de nævnte Anstalter havde nogen pædagogisk Fordannelse, de de ansattes ved Anstalterne, samt at inge af Personalet nogensinde har gjort sig bekjendt med Undervisning og Undervisningsresultater paa andre Døvstumme-Anstalter, med Undtagelse af de Lærere og Lærerinder, der have deltaget i de afholdte Abnormskole-Kongresser.

 

I samme Retning kunde nævnes, at Staten, efter Forøgelse af sit Tilskud til Anstalterne, ikke igjennem aflagt Regnskab eller paa anden Maade har nogen Garanti for at det forøgede Tilskud virkelig i en eller anden Retning kommer de Døvstumme til Gode.

 

Det kunde ogsaa her anføres, at det vel næppe vilde kunne indrømmes en Statsanstalts Forstander, hvad Forstanderen for den private Anstalt har faaet Lov til, nemlig at have sin Bolig langt borte fra den Anstalt, som han er Forstander for.

 

3, Til Gunst for Statens Overtagelse af de omhandlede Anstalter skal jeg endnu tillade mig at anføre dette: - siden Ministeriets Resolution af 5te Januar 1867 og endnu mere siden Oprettelsen i Følge Lov af 22de Marts 1880 af det Kgl. Døvstumme-Institut i Fredericia, er Danmark med Hensyn til Omsorg for sine Døvstumme naaet vidt frem for alle andre Lande. Men som Ordningen af denne Sag i det Hele er en Mønsterordning, og anerkendes som en saadan, saaledes bør ogsaa de paa denne Ordning byggede Anstalter, snart vise sig som Mønsteranstalter – til Bevis for andre Lande paa, hvad der kan og bør tilstræbes. Men dette naar Staten vistnok bedst ved – udelukkende at have alle de 4 Anstalter i egen Haand, saaledes som den jo forøvrigt ved Oprettelsen af Skoletvang selv har paalagt sig.

 

-------o-------

 

Vistnok den eneste Grund, der med en vis Berettigelse kunde hæves imod at lade de omhandlede Anstalter blive Statsanstalter, turde være den, der anførtes af Folkethingsmand Th.Nielsen paa det foran omtalte Sted. – Han mente, at en gavnlig og frugtbringende Konkurrence vilde kunne blive Følgen af, at Statsanstalter og Privatanstalter arbejdede ved Siden af hverandre paa samme Opgaves Løsning. – Dertil maa dog siges, at det tilstrækkeligt har vist sig, at nogen egentlig Konkurrence kan der aldeles ikke opstaa mellem de private og Statens Døvstummeanstalter, væsentlig fordi de Elever, der arbejdes med, ere grundforskjellige, saa at der ikke kan ske nogen frugtbringende Sammenligning mellem Undervisningsmethoder og Undervisningsresultater fra de forskjellige Steder.

 

Hovedresultatet af alt Foranstaaende støttes til Overflod derved, at der (se S.8 og 9 i Pastor Malling-Hansens Forslag om Oprettelse af et Døvstumme-Institut i Jylland) i alle Lande er en Bevægelse hen imod at foretrække Stats-Instituter, at der for Tiden kunn er faa private Døvstumme-Instituter tilbage i Evropa af de mange tidligere, samt at de fleste af de Anstalter, der endnu kaldes private, staa i et saadant Forhold til Staten eller til snevrere Regjeringsmyndigheder, at alle Kjendetegn paa den private Institution ere bortfaldne.[10]*

 

Skulde det høje Ministerium beslutte sig til at overføre de omhandlede to Kellerske Døvstummeanstalter til Staten, da vil der jo i den Anledning blive et stort Antal Sager og Forhold at tage under nærmere Overvejelse. Jeg skal blot nævne følgende: - Anstaltens Løskjøbning fra Boet, Ordninen af Forholdet mellem de nye Statsanstalter og dem, der event. blive bestaaende som Privatanstalter, Bevilling af Pension til Enkefru Keller, Ordningen af Forstander- og Lærerforhold ved de to Anstalter, hvad Lønning m.m. angaar, Bygningernes Beliggenhed, Indretning og Rumforhold under Hensyn til Elev-Antallet o.s.v..

 

Jeg skal herom tillade mig at udtale som min personlige Mening, at til Bevarelse af flere af de herhen hørende Spørgsmaal mangler Statens Tilsynskomission i sin nuværende Sammensætning det fornødne hygiejniske Kjendskab og det fornødne specielle Sagkjendskab til Døvstummeundervisning.

 

Kjøbenhavn, den 1ste September 1884.

 

J. P. Trap[11]

 

Til

Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet.

 


[1] JMC: Johan Keller var gift med Cathrine Elisabeth Deborah, født Graae, 1833-1906. De fik 7 børn: 1)Sophus Christian Keller, 1857-1930, inspektør ved Keller-anstalten i Meinungsgade 6, København fra 1885-1891; 2) Christian Keller, 1858-1934, overlæge ved den Kellerske Åndssvageanstalt fra 1884; 3) Maria Sophia Frederikke Keller, 1860-1938; 4) Hjalmar Johan Keller, 1864-1909, lærer ved Døveskolen, senere inspektør ved det kgl. Døvstumme-Institut i Nyborg fra 1904-1909; 5) Johan Keller, 1866-1930; 6)Ingeborg Cathrine Keller, 1871-1948; 7) Helga Keller, 1878-1937.
Der er et meget stort antal efterkommere efter disse børn, nogle i Danmark og nogle i USA. (Kilde: Den Kellerske Slægte-Bog, 1981, downloaded fra Slægtsforskernes Bibliotek.

[2] JMC: Emil Charles Keller, 1835-1896, forstander for Døvstummeskolen på Talens Grund efter Johan Kellers død.

[3] JMC: Christian Keller, 1858-1934, overlæge ved de Kellerske Åndssvageanstalter fra 1884.

[4] *) En Tysker, Bansmann, havde dog tidligere gjort nogle mindre heldige Forsøg paa Oplærelse her i Kjøbenhavn af døvstumme Børn efter Talemethoden.

[5] JMC: Thomas Nielsen, 1838-1895

[6] JMC: Hans Sørensen, 1838-1884

[7] JMC: Gert Winther, 1813-1905

[8] JMC: Carl Steen Andersen Bille, 1828-1898

[9] JMC: J. C. H. Fischer, 1814-1888

[10] *) Den eneste private Døvstummeanstalt her i Landet foruden de Kellerske er den af Frk. Mathisen bestyrede, der er oprettet for Børn af bedre stillede Forældre. Denne Anstalts Berettigelse som Privatanstalt bestaar deri, at den efterkommer en billig Fordring fra disse Forældre, den, at deres Børn faar en videre gaaende Undervisning under Forhold, som passe med de Hjem, hvorfra de ere udgaaede. Da denne Anstalts Børne-Antal er meget ringe, vilde det medføre for store Omkostninger fra Statens Side, om der for disse Børn skulde oprettes en særegen Anstalt.  Frk. Mathisens Skolehjem vilde selv med den bevilgede Statsunderstøttelse ikke kunne bestaa med mindre hun antog sig alle Klasse af abnorme Børn fra ”bedre stillede Forældre”.
JMC: Obs, at ordet ’billig’ dengang ikke betød ’til ringe pris’; det betød ’rimelig’ i alle ordets afskygninger.

[11] JMC: Underskrevet af Jens Peter Trap.


J. C. H. Fischer, 1814-1885, folketingsmann og minister. Foto: DKB.
Harald Valdemar Dahlerup, 1815-1894, opprettet som en forsøksordning den første døvstummeskole basert på talemetoden i 1846. Men forsøket ebbet ut i løpet av få år, og skolen ble overtatt av Johan Keller i 1858.
Hjalmar Keller, 1864-1909. Forstander ved instituttet i Baldersgade, inspektør i Nyborg og i 1904 ble han forstander i Fredericia, samtidig med Fritz August Bech, for henholdsvis B og A skolen. Foto: DKB.
Frøken C. A. Mathiesen drev en mindre privatskole i København, indrettet for døvstumme børn af velstående forældre.
Georg Jørgensen, 1838-1905, var forstander for Det Kongelige Døvstummeinstitut i Fredericia.
Sofus Keller, født 1857, inspektør ved døveskolen i Meinungsade 6 for svakt begavede døvstumme. Hva han gjorde da de Kellerske døveskolene ble nedlagt, vites ikke. Foto: Privat.
Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.