1882.04.22 Danish To Reverend Binzer

Det første brevet her er ikke skrevet av RMH selv, men av en kollega av ham, en Binzer, som er prest i Vallekilde. Men det er et interessant brev, fordi det er skrevet på skrivekugle, og det er således meget sjeldent. Vi kjenner ikke til mange andre brev som er skrevet på skrivekugle av andre enn RMH. Malling-Hansens svar kommer rett under, og det er det som er datert 1882.04.22

 

VALLEKILDE PR. SVINNINGE D. 16 APRIL 1882.[1]

 

HÖIÄRVÄRDIGE  ,  KJÄRE HERR PASTOR  !

 

FOR NOGLE DAGE SIDEN VAR HER EN MAND, SOM BEGJÄREDE , AT JEG SKULDE LYSE TIL ÄGTESKAB FOR HANS DÖVSTUMME  DATTER, ANE SOPHIE JÖRGENSEN OG HANS CHRISTENSEN. JEG BLEV NOGET BETUTTET, VED DETTE FORLANGENDE, DA JEG VIRKELIG IKKE KAN TÄNKE MIG, HVORDAN JEG SKULDE KUNNE VIE EN DÖVSTUM, HVAD DER FOREKOMMER MIG AT VÄRE EN UMULIGHED. LYSE FOR DEM OG BRINGE HELE SAGEN I TILBÖRLIG ORDEN HJEMMEFRA, DET KUNDE [2]JEG SAGTENS, OG DERTIL VAR JEG OGSÅ[3] VILLIG, MEN VIE DEM, DET TURDE JEG IKKE. JEG TRAF DERFOR DEN AFTALE MED BRUDENS FADER, AT JEG VILDE SKRIVE TIL DEM, KJÄRE PASTOR, OG FORESPÖRGE, OM DE PÅ EN DAG, SOM DE SELV KUNDE BESTEMME, SOM DET FALDT DEM BELEILIGT[4],  KUNDE OG VILDE VIE HENDE, SOM FORÖVRIGT ER OPDRAGET PÅ DET KONGL. INSTITUT.  SÅSNART DERES ÄREDE SVAR INDLÖBER,  SKAL DER BLIVE LYST, OG DET ER JO EN RINGE TING FOR BRUDEPARRET AT TAGE IND TIL KJÖBENHAVN, DA DE KUNNE BENYTTE BANEN.[5] DER ER INTET HASTVÄRK PÅFÄRDE MED BRUDEN, EFTER HVAD FADEREN FORSIKREDE[6], MEN DERFOR ÖNSKEDE DE LIGEGODT SNART AT BLIVE ÄGTEFOLK.

 

NU TRÆNGER JEG TIL ET BÅND[7], DA DET, SOM JEG NU HAR I MASKINEN, IKKE SÅ SJELDEN BLIVER MEGET BLEGT OG DERVED MINDRE LÄSELIGT. FORUDET DET HAR JEG EN TRE BÅND, SOM ALLE ERE BRUGTE OG TRÄNGTE TIL AT GJENNEMTRÄNGES AF  NY FARVE. TURDE JEG I SÅ HENSEENDE HENVENDE MIG TIL DEM, NATURLIGVIS MOD ERSTATNING. JEG VILDE VÄRE DEM MEGET TAKNEMMELIG DERFOR. FORÖVRIGT HAR MASKINEN HIDTIL ARBEIDET UDEN MINDSTE UHELD, OG JEG BRUGER DEN MEGET.

 

                                                                    MED HÔIAGTELSE[8]

                                                                      DERES ÄRBÖDIGSTE

                                                                                 Binzer.

 

        

HÖIÄRVÄRDIGE HERR’  PASTOR MALLING – HANSEN[9]

 

     RIDDER P P[10]           KJÖBENHAVN .                      

 


[1] CB: Dette brev er skrevet på skrivekuglen, men IKKE af RMH, men af en ’Pastor Binzer’, der ser ud til

 at være sognepræst i landsbyen Vallekilde, der ligger i det nordvestlige Sjælland, ca. 90 kilometer fra København. Der står intet om ham i diverse leksika, og Google hjælper heller ikke. Hvilken skrivekugle han skriver på, det ved vi ikke, men det er det første og hidtil (dec 2008) eneste brev, skrevet på Skrivekuglen, som vi kender til, der ikke er skrevet af RMH – eller af Nietzsche! RMH svarer ham i brevet 18820422dk.

[2] CB: Mit skarpe ’sprogøje’ undrer sig over, at han staver det KUNNE i linie 4 og KUNDE i linie 6! Indtil retskrivningsreformen i 1948 – hvor Å’et blev indført – stavedes det korrekt KUNDE!

[3] CB: Denne skrivekugle har Å! Højst interessant. Det havde nogle af de første skrivekugler – men den skrive-kugle, som RMH bruger til at besvare dette brev – den har ikke Å! Som altså først blev indført på dansk i 1948!

[4] CB: Bemærk at han skriver beleiligt med i – og ikke med j – selvom der er j på tastaturet! Fx står der Jeg længere oppe. Mystisk!

[5] CB: Ja i disse år udbygges jernbanenettet i Danmark kraftigt – det er nok jernbanen fra KBH over Holbæk til Kalundborg, han nævner.

[6] CB: Hi – Hi – hun er altså ikke gravid! For det kunne vist dengang i mange tilfælde være forklaringen på, at det hastede med at blive gift!

[7] CB: Til Sverre OG Dieter: Denne bruger af skrivekuglen mangler farve på sine farvebånd?? Det er vist et MEGET vigtigt forsyningsteknisk problem, som jeg aldrig har tænkt over før. Måske endnu en forklaring på Skrivekuglens manglende succes?? De første modeller af Skrivekuglen brugte jo karbonpapir, som man, mig bekendt, allerede brugte til at kopiere håndskrevne breve, og som man derfor kunne købe overalt. Men den manuelle Skrivekugle efter 1878 brugte farvebånd. Og hvordan blev det fornyet? RMH havde jo ikke lokale forhandlere eller teknikere ude hos sin kunder, så hvordan fik kunderne nye farvebånd? Tilsendt med posten, så de selv skulle skrue farverulleholderen af Skrivekuglen og udskifte båndet??? Det må jo have krævet en finmekaniker? Eller kunne de tage båndet af og genfarve det, som man øjensynligt også kunne? Det må have være enormt besværligt? Eller kun man få farvebåndene genfarvet ved at sende dem til RMH?

Hvordan fik man dem så af og på rullen? Dette er et spørgsmål, som vi bør sende til Dieter og Uwe også!

[8] CB: Det er grangivelig ud som en fransk accent over dette o –ikke de to prikker til Ø’et! Hedder det en accent Grave eller Aigu?? Hvor kommer den pludselig fra, når der hverken er Ø eller Æ på hans skrivekugle! Mystisk!

[9] CB: Interessant med bindestregen i Malling – Hansen – for den indfører RMH vistnok først i 1883!

[10] CB: PP betyder ’og alle mulige andre fine titler’.


Denne skrivekugle-modellen ble utviklet til verdensutstillingen i Paris i 1878, og var nok i bruk utover 1880-tallet. Foto: Uwe Breker
Denne modellen av skrivekuglen, er sannsynligvis den som ble beskrevet av RMH i et brev fra 1879. Det avfotograferte eksemplaret ble i sin tid donert av enkefru Malling-Hansen, og tilhørte sannsynligvis i sin tid Malling-Hansen selv. Foto: Sverre Avnskog
RMHs eldste datter, Juliane, 1866-1920, som senere ble gift Danckert. Hun hadde en fantastisk vakker håndskrift! Foto: Det kongelige Bibliotek
Dette er en forstørrelse av tastaturet til maskinen avbildet ovenfor - 1878-modellen. Selv om RMH laget tastatur med "å" på de første maskinene, gikk han etter hvert over til å lage en liten tast med en liten ring, som kunne brukes i kombinasjon med "a" for å lage en "å". Se til venstre over "2"-tallet. Foto: Uwe Breker
På denne skrivekuglen, som også er en 1878-modell, kan man tydelig se fargebåndet, som var laget av en type vevd stoff innsatt med trykksverte. Av RMHs brev fremgår det, at dersom ikke fargebåndet var skadet og hadde huller, kunne man innsette det påny med farge, slik at det kunne benyttes igjen og igjen. Foto: Dieter Eberwein

 

KJÖBENHAVN  DEN  22 APRIL 1882.

 

KJÄRE  HR:    PASTOR   B   I   N   Z   E   R  .[1]

 

DE BEDES AT UNDSKYLDE, AT JEG FÖRST NU BESVARER DERES VENLIGE SKRIVELSE: - GRUNDEN TIL MIN LANGSOMMELIGHED ER DEN, AT JEG I SEX[2] DAGE HAR VÄRET BORTE FRA INSTITUTET I ANLEDNING AF MIN ÄLDSTE DATTERS CONFIRMATION I JYLLAND.[3] JEG ER SELVFÖLGELIG VILLIG TIL AT VIE DEN OMTALTE DÖVSTUMME PIGE[4]. ER BRUDGOMMEN OGSÅ DÖVSTUM? – DERSOM DE VIL UNDERRETTE MIG OM, HVORNAAR TILLYS-NINGEN M.M. ER FULDKOMMEN I ORDEN, SAA[5] SKAL JEG BESTEMME DAG OG STED.

 

VEDLAGT SENDER JEG ET NYT FARVEBAAND. DERSOM DE VIL SENDE DE TÖRRE BAAND, SKAL JEG FORNYE DEM MED FARVE[6], DERSOM DER IKKE ER HULLER PAA DEM. DE BEHÖVER IKKE AT RULLE DEM OP, MEN KAN SENDE DEM INDLAGTE I BREV. V ENLIGST OG BRODERLIG HILSEN FRA

 

 

                                                                                DERES HENGIVNE

 

                                                                            R.  Malling-Hansen[7]

 

 


[1] CB: Dette brev er skrevet i en fantastisk flot trykvalitet! Det er et svar til pastor Binzers brev: 18820416dk – se dette.

[2] CB: Pudsigt med ’SEX’ når han kunne have skrevet SEKS – som det jo mig bekendt er korrekt på dansk. Mon der var et 6-tal på den maskine han skrev på? Det var der nok, men på korrekt dansk skriver man tallene under 10 med bogstaver i en almindelig tekst. Men ’Seks’ ikke ’Sex’ – som vist ikke havde den betydning dengang, som det har i dag!

[3] CB: Sverre???Mystisk: den ældste datter Juliane blev født i 1866?? Hvorfor blev hun ikke konfirmeret hjemme hos RMH – og hvorfor først som 16 årig?

SA: Dessverre har vi ikke noen viten som kan forklare dette.

[4] CB: Eftersom pigen har gået på RMHs institut, så er det lidt underligt, at han ikke fortæller, at han husker/kender hende. Hun må da have gået på skolens i hans tid?

[5] CB: Pudsigt at der er Å på Binzers skrivekugle, men ikke på RMHs!

[6] CB: Denne sætning siger jo desværre meget om, at RMH ikke har nogen ’supply chain’ overhovedet, som det hedder på moderne dansk. Altså nogle forhandlere, der kan servicere skrivekugleejerne. Men RMH sidder selv og indfarver nye farvebånd i Berlinerblåt til sine fåtallige kunder???  Det lyder helt vanvittigt – fiaskoen er jo en kendsgerning! Hvor er forhandler Ritzau, for eksempel?

[7] CB: Sverre – her står Malling-Hansen med bindestreg. Er det ikke første gang vi møder det? SA: Han signerte ganske sporadisk med bindestrek før 1883, og dette er nok blant de første dokumentene som eksisterer med hans signatur med bindestrek. Etter 1883 bruker han konsekvent bindestrek, såvidt jeg har kunnet registrere.

 

I 1883 skrev Binzer, i likhet med RMH, et brev til forfatteren av boka "Den Jonstrupske Stat", lærer og forfatter Anders Petersen. Det må bety at også Binzer hadde vært student ved Det Jonstrupske Lærerseminarium. Tydeligvis er det bare en av sidene av brevet som er bevart, mens de sidene der Binzer gir opplysninger om seg selv og sin familie ikke finnes lengre. Dessverre har han ikke benyttet sin skrivekugle da han skrev dette brevet.