1879.03.31 Danish

…………………………naar hun saa overnatter paa Instituttet indtil… der bliver Plads ledig i Arbeidshjemmet.

 Mandag (ulæseligt)        !

                                           Din hengivne

 

29 Marts     1879                  Johan Keller

 

 

 

 

   DU[1] ERINDRER MAASKE, AT JEG FOR NOGLE MAANEDER SIDEN SKREV TIL DIG OM KRISTINE HALLDORA DANIELSDATTER OG GJERNE VILDE HAVE HENDE ANBRAGT I ARBEIDSHJEMMET[2] . SIDEN DEN TID ARBEIDER HUN PAA INSTITUTTET UNDER FRÖKEN ALLEN, MED DA HUN GODT KAN UNDVÄRES, VILDE JEG MEGET GJERNE HAVE HENDE I ARBEIDSHJEMMET, HVOR HUN GANSKE VIST VIL KUNNE VÄRE TIL NYTTE OG SELV VIL KUNNE HÖSTE NYTTE. DERSOM DU ALTSAA VIL TAGE IMOD HENDE DER, DOG AT HUN INDTIL DER BLIVER NATTEPLADS LEDIG, SOVER HER PAA INSTITUTTET, SAA VILDE DETTE VÄRE MIG SÄRDELES KJÄRT. JEG SENDER HENDE IKKE DERHEN, FÖREND JEG FRA BESTYRERINDEN ELLER DIG HAR FAAET MEDDELELSE OM, AT HUN KAN MÖDE.

   VEDLAGTE BREV [3]KUNDE MAASKE INTERESSERE DIG; VILDE DET DERI OMTALTE ARBEIDE VÄRE NOGET FOR ANSTALTEN?   31 MARTS 1879.

 

 

(tilføjet med Kellers håndskrift to linier forneden)

 

 

Fra Pastor  R. Malling Hansen

 

 

 


[1] CB: Dette skrivekuglebrev har jeg fået til indskrivning i oktober 2009. Øverst på papiret er der 5-6 linier i stor håndskrift – men de er desværre næsten ulæselige. Der er også 1 linje forneden i Kellers håndskrift – desværre også næsten ulæselig. Brevet starter mærkeligt nok heller ikke med navnet på modtageren. Men det er måske Keller, som er modtageren – der så har svaret med de øverste håndskrevne linjer?
JMC: Jeg tolker det som at Keller har sendt dette håndskrevne brev (af hvilket der antagelig mangler den første side) til RMH (29 marts), hvor Rasmus har brugt samme brevpapir til at to dage senere skrive sit brev på skrivekuglen, sender det tilbage til Keller, som derefter tilføjer en kommentar forneden.

 

[2] CB: Mærkeligt at han skriver ARBEIDSHJEMMET  - altså med først I – så J? Men i hele brevet bliver arbeide altså stavet med i  - pudsigt!

 

[3] SA: Dette er det tredje RMH-brevet vi kjenner til, som er skrevet akkurat denne siste mars-dagen i 1879. Det er nærliggende å se dette brevet i sammenheng med et av de andre brevene, der RMH besvarer en henvendelse fra museumsdirektør Bernhard Olsen, med å fortelle at han har sendt Bernhard Olsens brev videre til direktøren for arbeidshjemmet for døvstumme piker, Johan Keller. Det er sannsynligvis dette brevet fra direktør Bernhard Olsen RMH har videresendt til Keller. Kanskje hadde henvendelsen med kunstindustriutstillingen i 1879 å gjøre, der Olsen tilbød seg å lage en utstillingsstand for landboavdelingen? Olsen hadde en stor interesse for historiske drakter, og var den flørste som begynte å lage utstillinger i interiører. Han grunnla blant annet Dansk Folkemuseum.

 

Rasmus Ulrik Bernhard Olsen, 1836-1922. Foto: The Royal Library
Johan Keller, 1830-1884. Foto: The Royal Library