1876.01.09 Danish
DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
DEN 9. JANUAR 1876.
KJÄRE GODE BRODER! VEDLAGT SENDER JEG DIG EN GOD MUNDFULD AMERIKANSK. SAAVIDT JEG KAN SEE, ER DET EN MEGET NEDSÄTTENDE BEDÖMMELSE AF MIN MASKINE, SOM DE TO HERRER BEKJENDTE AF DENSMORE[1] ERE KOMNE TIL; MEN DET ER JO IKKE SAA LÖJERLIGT, EFTERSOM DET ER MINE CONTRAPARTER, DER HAVE DEN UNDER BEHANDLING. MEGET I DERES UDTALELSER KAN DOG MAASKE OGSAA BERO PAA FEJLTAGELSER.
JEG HAR MEGET TRAVLT, TAKKER DIG MANGE GANGE FOR DIN SIDSTE OVERSÄTTELSE, OG SKAL SNART BESVARE DIT BREV. ALT VEL HER. MASSER HILSNER TIL DIG, KJÄRE GODE MODER OG KJÄRE GODE BRODER JOHN.
JEG BEDER DIG AT SENDE OVERSÄTTELSEN SAA HURTIGT DU KAN.
DIN INDERLIGT HENGIVNE BRODER
håndskrift: R. M. H
[1] Ifølge Wikipedia var det Densmore, som opkøbte det patent, som bl.a. Sholes fik i 1867/68 for en skrivemaskinelignende opfindelse. Denne model blev så forbedret og sat i produktion af Remington fabrikken i 1873. Vi ved, at RMH i flere år kommunikerede med Densmore for at få ham til at købe patentet på Skrivekuglen og få den produceret i USA, men det lykkedes ham ikke. Flere breve fra Densmore, som RMH refererer til, tyder på, at han - RMH - ville have haft større muligheder for at lykkes, hvis han selv var rejst til USA for at demonstrere maskinen, for indtrykket af Skrivekuglen var ikke overbevisende, når hans svoger, Johan Heiberg - bosat i Chicago - fx skulle skifte papir. Han kendte ikke teknikken godt nok, og brugte vist 10 minutter på at skfite papir. Mange af disse indvendinger ville RMH hurtigt kunne have afvist selv. Men RMH valgte at sætte ind på at lykkes på verdensudstillingen i Paris i 1878, hvor han fik guldmedalje, og Desmore fik sølvmedalje. RMHs skrivekugle blev altså bedømt til at være bedre end Remington-maskinen.
CB: RMH talte jo heller ikke engelsk - så det havde også været et problem.
SA: RMHs medaljer fra utstillingene i 1872 og 1873 er i dag i familiens besittelse, mens gullmedaljen fra 1878 dessverre ble stjålet ved et innbrudd i hjemmet for mange år siden.