1871.11.08 Danish

General Christian Thomsen Christensen, 1832-1905.

Brev skrevet med store bogstaver - men med meget små typer - den 8 nov 1871

 

 

 

KIÖBENHAVN DEN VIII NOVEMBER, MDCCCLXXI

 

 

                                                   DERES HÖIVELBAARENHED.

 

VEDLAGT TILLADER IEG MIG AT SENDE ET BREV TIL HR. REDAKTEUR ROBERT WATT[1] ANGAAENDE MIN SKRIVEKUGLE OG DENS MULIGE SALG. FORUDEN DETTE BREV BEDER IEG DEM TILLIGE AT GIVE HR. WATT DEN LILLE PAKKE MED KUGLESKRIFT, SOM IEG SENDER TIL DERES HÖIVELBAARENHED OMTRENT SAMTIDIGT MED DETTE BREV. MIN SKRIVEKUGLESAG TILLADER IEG MIG ATTER AT ANBEFALE TIL DERES HÖIVELBAAREN-HEDS FORTSATTE VELVILLIE.

 

                                 

                                                                           ALLERÄRBÖDIGST

 

 

 

                                                                           R. Malling Hansen

 

 

 

I bunden:

 

 

 

       HÖIVELBAARNE

 

HR. GENERAL  C H R I ST E N S E N  RIDDER AF DANNEBROGE OG DANNEBROGSMAND M.M.[2]

 

 

 

 


[1] Robert Watt(1837-1894) var en fargerik og velkjent person i Danmark på denne tiden. Han var en suksessfull forfatter av reiselitteratur fra eksotiske land, oversetter av Edgar Allan Poe og Mark Twain, direktør i flere av de mest kjente teatrene i København(Hippodromen, Casino, Folketatret) og direktør i fornøyelsesparken, Tivoli. Han var også, til tross for aldersforskjellen, en god venn av H. C. Andersen, og i 1867 var han reisefølge med HCA til verdensutstillingen i Paris. H. C. Andersen besøkte også den store Kunst- Industri- og Jodbruksutstillingen i København i 1872, der flere skrivekugler var utstilt 17. juni og retutnerte flere ganger.

 

[2] Det har vært noe uklart for oss oss hvilken Cristensen dette brevet var skrevet til, for RMH skrev brev både til dansk-amerikaneren General Christian Thomsen Christensen i USA, og til Rustmester Georg Christensen i Danmark, som var en av initiativtagerne til utstillingen i 1872. Men vi vet nå med sikkerthet at dette brevet er til General Christensen i USA. Fra senere brevveksling vet vi at Robert Watt også oppholdt seg i USA på denne tiden, men hva slags rolle han spilte i skrivekuglesaken, vet vi ikke sikkert, men RMH henvender seg tydeligvis til ham i forbindelse med salg av enten en maskin, eller av det amerikanske patentet.


Den unge Robert Watt, velkjent dansk teatermann
Tegning av den eldre Robert Watt - RMH ønsket å anbefale ham sin skrivekugle
H C andersen reiste sammen med Robert Watt til Verdensutstillingen i Paris i 1867
H C Andersen besøkte den Nordiske Kunst- og Industriutstillingen i København flere ganger